+ Tudósítás

Falat emelnének a cigányok ellen

Nem érheti szó a ház elejét, a belgák tényleg elmentek a falig. Sőt, tovább is. Egyenesen neki mentek. Legalábbis Mouscron határmenti kisváros népe, amely falat emelne a cigányok ellen.

A francia határ mellett található Mouscron belga város azt szeretné, ha a francia Wattrelos falat emelne a cigányok ellen, az intézkedés ötletét máris vita övezi – erről a France Info köztelevízió internetes oldalán írt a Kolozsváros szemléje szerint.

Mint minden 5000-nél népesebb francia települést, Wattrelos városát is törvény kötelezi arra, hogy állomásozási helyet biztosítson a nomádok számára. Az önkormányzat szándéka, hogy a beépítetlen földterület kiépítése után, akár 24 karavánt is be tudjon fogadni. Ezzel még semmi baj nem volna. Ám Wattrelos városvezetése egy olyan területet jelölt ki, amely a belga határ mellett húzódik, és az 56 ezer lakosú Mouscron önkormányzata nem nézi jó szemmel az új szomszédságot.

Mouscron most egy olyan fal felhúzását kéri a franciáktól, amely lakói nyugalmát biztosítaná

– tájékoztat a France Info.

Alfred Gadenne, Mouscron polgármestere következésképpen azt kéri Wattrelos alpolgármesterétől, építtessen egy 2,40 méter magas, több mint 100 méter hosszú betonfalat, amely óvja a belgák „kilátását és nyugodalmát”.

A fal felépítésének gondolata vitát szült az ügyet támogatók, az azt ellenzők, illetve a többség között. Ez utóbbi nem nyilvánította ki ellenállását, de alapvetően nem bízik az intézkedés hatékonyságában.

A Kolozsváros román és szlovák példákat idéz, ahol nem maradt ötlet szintjén az elképzelés. Mint írják, Szlovákiában 2008 óta összesen 14 falat emeltek. Egy blog összeállítása szerint a helyi romák beletörődtek az építménybe, a falat gúnyosan – utalva a polgármester cinikus szavaira – sportfalnak nevezték el. Ez volt az apropója Tomáš Rafa képzőművész első akciójának 2011 novemberében: a művész 96 méter hosszú megaposztert álmodott meg a szegregáció nagymihályi szimbólumára, amelyen sportolók sziluettjeit festette meg utalva a városvezetés ígéretée, hogy a környéken sportolási lehetőségeket teremtenek, amire a mai napig nem került sor.

646x404

Nagybányán (képünkön) 2011-ben romák által lakott tömbházak köré emeltek betonkerítést. Kárpátalján is van hasonló monstrum a gettóban élő cigányok elkülönítésére. És most megy a példa Nyugat felé.

1 hozzászólás

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top