+ Irodalom

Terrortámadás veszélye miatt nem játsszák Houellebecq színdarabját

A kockázatértékelésnél az ügynökség figyelembe vette Houellebecq radikális nézeteit, és hogy Bosznia-Hercegovina tőszomszédságában helyezkedik el a város.

Biztonsági okokból levették Michel Houellebecq francia író Elemi részecskék című regényének színpadi adaptációját a 66. Dubrovniki Nyári Játékok programjáról, mert a horvát nemzetbiztonsági és hírszerzési ügynökség (SOA) kockázatosnak ítélte meg a mű előadását.

dub

Az elnöki hivatalhoz és a kormányhoz Dubrovnik-Neretva vezetője, Nikol Dubroslavic fordult, hogy kockázati felmérést kérjen az előadás miatt, mert szerinte az író, akinek művét a dubrovniki fesztiválon is játszották volna, iszlámellenes nézeteiről ismert, írta a Jutarnji List horvát napilap.

Az előadásnak semmi köze sincs a vallási érzelmekhez, a szerelem hiányáról szól férfi és nő között, és a darabot többször is játszották már Párizsban. Figyelembe vesszük a minisztérium véleményét, és megpróbálunk ugyanazon színészekkel és rendezővel egy új előadást tető alá hozni a fesztiválig

– fogalmazott Ivana Medo Boddanovic fesztiváligazgató.

A megye nem akart támogatni egy olyan előadást, amely sértheti mások érzéseit. Elsősorban ezért kértek biztonságkockázati felmérést, és nem azért, mert terrortámadástól tartottak.

Az emberi szabadság addig terjedhet, amíg azzal nem sértjük meg mások érzéseit. Léteznek határok, szerintünk ez volt a határ, mert az iszlám emberek ezt sértésnek vehették volna

– mondta Nikol Dubroslavic.

A belügyminisztérium közleményében az áll, hogy nincs szó tiltásról, a hatósági vizsgálat mindössze vélemény, és nem kötelező jellegű, nem jár jogi következménnyel, ha nem tartják be.

A kockázatértékelésnél az ügynökség figyelembe vette az író radikális nézeteit, és azzal is számolt, hogy Bosznia-Hercegovina tőszomszédságában helyezkedik el a város, ami tovább növelte volna az előreláthatatlan következmények kockázatát

– írja a lap.

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top