+ Média

Világháborús valóságshow-ba csöppentek, éjjelente a Gestapo zaklatta őket

Csak annyit tudtak, hogy egy történelmi időszak valóságával kell szembenézniük néhány hétig, és bizonyos feladatokat kell megoldaniuk.

A II. világháború éveibe vitt vissza egy családot a közszolgálati Cseh Televízió (CT) a Szabadságra a Protektorátusba? ironikus címet viselő történelmi valóságshow-sorozatában, amelynek első részét május 23-ra tűzték műsorra.

A valóságshow meghatározás a műsor készítői szerint kissé megtévesztő, mert a cél nemcsak a szórakozás volt, hanem a világháború alatti Cseh-morva Protektorátus életének jobb megismerése is.

A műsor felvételekor egy család három generációjának tagjait két hónapra egy egyszerű erdei lakba szállították, ahol csak azok a dolgok álltak a rendelkezésükre, amelyekkel a háború idején elődeik is rendelkezhettek. A házat, a kis gazdaságot és a kertet saját maguknak kellett fenntartaniuk.

valoság

Helyzetük mindenben a háborús viszonyokat idézte. Élelmiszerjegyeket kaptak, amelyekért vásárolni tudtak az üzletek háborús kínálatából. A modern internet és televízió helyett csak egy régi rádiót kaptak, amely kizárólag korabeli műsorokat közvetített. Kommunikálni csak színészekkel tudtak, akik korabeli falusi polgármestert, tanítót és szomszédasszonyt alakítottak. Éjjelente időnként meglátogatta őket a Gestapo, amely szerény vagyonukat is megrongálta vagy elvitte.

A háromgenerációs család a kéthavi szereplésért egymillió koronát, azaz több mint 11 millió forintot kapott.

Sok időbe telt, míg sikerült a projekthez szükséges családot megtalálnunk. Az egyik célunk az volt, hogy kipróbáljuk, hogyan bírja ki egy modern család két hónapig a régi korok körülményei közepette. A másik cél pedig az, hogy ilyen szórakoztató módon hozzuk a ma emberének közelébe a háborús évek mindennapjait

– mondta a rendező.

Zora Cejnková szerint a kiválasztott család a projekt részleteit nem ismerte.

Csak annyit tudtak, hogy egy történelmi időszak valóságával kell szembenézniük néhány hétig, és bizonyos feladatokat kell megoldaniuk

– fogalmazott.

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top