+ Történelem

101 éves korában elhunyt Lisa Kiskin

lisa kiskin

A legmagasabb francia elismerést Franciaország nagykövete adta át neki egy pekingi kórházban, a gonosz erőkkel szembeni ellenállás élő jelképének nevezve őt.

Keresés a weben

Pekingben 101 éves korában kedden elhunyt az orosz születésű Lisa Kiskin, a kínai kommunisták egyik korai vezérének, Li Li-szannak a felesége, akit férjével együtt többször is meghurcoltak a történelem során.

Eredeti nevén Elizabeta Pavlovna Kiskina, aki egy orosz arisztokrata családban született. Az 1930-as években betűszedőként dolgozott és francia nyelven tolmácsolt. Akkor találkozott jövendőbelijével.

Későbbi férje, Li Li-szan fiatal korában ismerkedett meg Hunanban Mao Ce-tunggal, majd 1920-ban Franciaországba ment továbbtanulni, s a műhelyben, ahol a tanulásra kereste pénzét főnöke “fertőzte meg” a kommunista eszmékkel. Merész aktivitása miatt azután bajkeverőnek minősítették és 1921-ben több mint 100 kínai társával távoznia kellett az országból.

Hazájában Li testhezálló szervezési feladatokat kapott, 1928-ban pedig a kínai kommunisták Moszkvában tartott vezetői ülése után megkapta a propagandaosztály vezetését. 1929-1930-ban a párt tényleges irányítója lett, de nem volt sikeres. Öntörvényűként jellemzik, ellentétbe került a Kominternnel, a Moszkva támogatását élvező párttársaival is. Ezért Moszkvába rendelték önkritikát gyakorolni és “fejmosásra”.

Éveken át büntették, 1938-ban az állambiztonságot is felügyelő NKVD letartóztatta, 1940-ben engedték el Csou En-laj, későbbi miniszterelnök közbenjárására. 1946-ban tért vissza Kínába feleségével, Lisával. 1949-ben ott voltak mindketten a Tienanmen tér kapubástyájának mellvédjén, amikor Mao kikiáltotta a Kínai Népköztársaságot.

Li karrierje azonban továbbra sem volt töretlen, Peking és Moszkva megromlott viszonyának időszakában a Szovjetunióban töltött évei miatt vezekelnie kellett, arcképét utólag még a Tienanmen téri történelmi eseményről készült fényképről is kiretusálták.

Az 1966-ban kezdődött és tíz éven át tartott kulturális forradalom idején feleségével együtt meghurcolták, megalázták, nyilvánosan felvonultatták őket, kémeknek titulálva mindkettőjüket. Li Li-szant mentálisan és fizikailag is bántalmazták a vörösgárdisták. Később nyoma veszett. Azt állították, hogy gyógyszert vett be, úgy végzett magával. Felesége mindvégig kételkedett ebben.

Lisa Kiskint 8 évre – 1975-ig – magánzárkába zárták, öt évvel később Teng Hsziao-ping rehabilitálta. A házaspárnak két lánya van, Inna and Ala.

Az özvegyet, aki éveken át tolmácsolt Kínába látogató francia vezetőknek, delegációknak 99 éves korában a Francia Köztársaság Becsületrendjével tüntették ki. A legmagasabb francia elismerést Franciaország nagykövete adta át neki egy pekingi kórházban, a gonosz erőkkel szembeni ellenállás “élő jelképének” nevezve őt.

lisa kiskin

 

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top