+ Életmód

Íme, az ember, akinek a Bëlga, Lovász László, Dolák-Saly Róbert és Vekerdy Tamás laudál a szülinapján

Az ünnepelt biológus, író, az Akadémia rendes tagja, az ELTE Etológiai Tanszékének egyetemi tanára, a Magyar Tudomány főszerkesztője,a kutyák nagy barátja.

A kutyák legjobb barátját és ismerőjét, a Széchenyi-díjas biológust, az etológust és szépírót, Csányi Vilmost köszöntik 80. születésnapja alkalmából május 18-án a New York Művész Páholyban.

Csányi Vilmos májusban ünnepli 80. születésnapját – a New York Művész Páholy soron következő estjén kollégái, barátai, művészek és családtagjai is laudálnak neki, köszöntik őt – a közönség így egy valóban egyszeri, különleges alkalommal betekintést nyerhet a biológus, író, hazánk leghíresebb etológusának életébe, számtalan, egymáshoz kapcsolódó világába. A nagyszabású, és meglepetésekkel teli születésnapi gálán tudós társak, művészek, írók, barátok, tisztelők köszöntik Csányi Vilmost, kiadója, a Libri Kiadó új kötettel lepi meg a szerzőt.

csányi-vilmos

Kiadója, a Libri Kiadó új kötettel lepi meg a szerzőt a születésnapra. Íme, az ember című, tudományos pályafutásának legátfogóbb kötetében nem kevesebbre vállalkozik, mint hogy megválaszolja a kérdést: mi teszi emberré az embert. Fajunkat a genetikai felépítése az állatvilághoz köti, a maga módján azonban mindegyik faj különleges, csak rá jellemző tulajdonságokkal rendelkezik. És mégis: a szabálykövetés és a nyelvhasználat, a tárgyakhoz való vonzódás jellemző embertulajdonság, ahogyan fajspecifikus jelleg az engedelmesség és az alávetettség készségének magas foka is – az utóbbi kettő épp úgy velünk született tulajdonság, mint a rangért folytatott küzdelem.

Az ünneplők névsora nagyban meglepetés Csányi Vilmos számára. Az esten laudál – zenével, szöveggel, verssel, képpel köszönt – Lovász László matematikus, a Magyar Tudományos Akadémia elnöke, Alexander Brody reklámszakember, író, Dr. Topál József, a biológiai tudományok kandidátusa, Udvaros Dorottya színművész, Géczi János író, Márton László író, Dolák-Saly Róbert  előadóművész, író, zeneszerző, Vekerdy Tamás pszichológus, író valamint a Bëlga együttes és a Libri Kiadó igazgatói: Halmos Ádám és Sárközy Bence is. Az esten Csányi Vilmos szépirodalmi műveiből Galkó Balázs színművész olvas fel.

Csányi Vilmos Budapesten született 1935-ben, biológus, író, az Akadémia rendes tagja, az ELTE Etológiai Tanszékének egyetemi tanára, a Magyar Etológiai Társaság tiszteletbeli elnöke, a Magyar Tudomány főszerkesztője. Etológiát, humánetológiát és evolúciós rendszerelméletet tanít. Kutatási területe az állati és emberi viselkedés, valamint a biológiai és a kulturális evolúció kérdései. Az utóbbi öt évben szépirodalommal foglalkozik. Az est házigazdái: Juhász Anna irodalmár és Sárközy Bence, a Libri Kiadó igazgatója.

A New York Művész Páholy május 18-i estjére a belépőjegy 1800 Ft-os áron, a helyszínen váltható. A jegy egy kávé, pohár bor vagy pezsgő árát is tartalmazza. A program megtekintéséhez előzetes regisztráció szükséges, jelentkezni a newyorkprogram@cafeandevent.eu címen lehet.

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top