+ Képzőművészet

Egy helyen a három Krisztus-monument, ezt így még az alkotójuk sem láthatta

Valamire ezek szerint jó az MNB, és az ő Értéktár programja, bár a nemzeti műtárgy-vásárlásokra akár erre hivatott – mit nem mondunk – művészeti akadémiának vagy közgyűjteménynek is lehetne kerete, jobb helyeken.

Megérkezett Munkácsy Krisztus Pilátus előtt című festménye kedden Debrecenbe, így egy hét múlva ismét együtt látható a híres Krisztus-trilógia a Déri Múzeumban, írja az MTI.

Munkácsy Mihály festőművész, a magyar nemzeti művészet korszakos jelentőségű mesterének (1844-1900) Krisztus szenvedéstörténetét feldolgozó, monumentális méretű alkotásai Krisztus és vádlói, elítélői konfliktusait, továbbá végkifejletként, a bibliai üdvtörténet beteljesedését, Krisztus kereszthalálát jelenítik meg. A trilógia három festményből áll: Krisztus Pilátus előtt (1881), Ecce Homo (1896) és Golgota (1884).

Munkacsytrilogia

A Krisztus szenvedéstörténetét ábrázoló híres Munkácsy-trilógia éveken belül nemzeti tulajdona kerülhet

A trilógia első két darabját Munkácsy 1886-1887-es amerikai útja során John Wanamaker vette meg, aki hosszú ideig philadelphiai áruházában mutatta be a műveket. A család tulajdonából 1988-ban kikerültek az alkotások, majd kanadai és magyar-amerikai tulajdonba jutottak. Jelenleg a Golgota Pákh Imre amerikai-magyar műgyűjtő tulajdonába van, a Krisztus Pilátus előtt című festmény pedig a kanadai Hamilton Galériáé.

A trilógia első két, külföldi tulajdonban lévő darabja 1995-ben letétként került a debreceni Déri Múzeumba, ahol a három festményt első alkalommal állították ki együtt. Ezt így maga az alkotó sem látta. A Krisztus Pilátus előtt című festményt a magyar állam nemrég megvásárolta a Hamilton Galériától: a festményt az Magyar Nemzeti Bank (MNB) Értéktár programja keretében vásárolták meg és az MNB a debreceni Déri Múzeumban helyezi el.

A másik kép sorsával kapcsolatban a tulajdonos, Pákh Imre tavaly megerősítette, hogy 2013-ban tárgyalt a magyar kormányzattal. Abban állapodtak meg, hogy a kormány „hajlandó a vételre”, ő pedig „hajlandó eladni a képet a magyar államnak”. A Golgota 2016-ig letétben van a debreceni múzeumban.

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top