+ Fotó

Így esett Sophia Loren tekintete mélyen Jayne Mansfield kebleibe

Nagyszerű művészek is kerülnek olyan helyzetbe, hogy a tehetségüknél is nagyobb valami kezdi tematizálni őket. Egy mell tipikusan ilyen dolog. Kettő pláne.

Keresés a weben

Az oldalpillantás első dokumentált esete. Nagyon tudományosan hangzik, de hogy ha a téma szakirodalmát nézzük, miszerint halhatatlan művésznők egymás között méregetik egymás dekoltált tehetségét, nos, akor nagyon is okkal állunk tudományos igénnyel a tárgyalt téma elé.

1957 áprilisában a Sophia Loren tiszteletére rendezett vacsorán Jayne Mansfeld mellei – Joe Shere fotóriporternek köszönhetően – hatalmas médiaszenzáció középpontjába kerültek. A „vetélkedés” fotói világszerte megjelentek, lebbenti föl a leplet a történetről a Mai Manó Ház blogja.

A legismertebb képen az akkor 23 éves Loren pillantása az amerikai színésznő (aki Loren és asztaltársa, Clifton Webb között ült) dekoltázsára esik, amikor az asztal fölé hajoló 24 éves Mansfield mellei a mély nyakkivágás fölött kibuggyanak és egy mellbimbója is kilátszik. Az esemény fényképe a UPI hírügynökség szenzációja volt és a napilapokban, illetve magazinokban a színésznő keblét elfedő „cenzúrázva” felirattal jelent meg.

joeshere004

A közfelháborodástól tartva az olasz újságok többsége nem is közölte a fotókat; az Il Giorno és a Gazzetta del Popolo a Mansfield keblét nagyrészben elfedő retusálás után nyomtatta ki a képeket és csak az Il Giornale d’Italia hozta le cenzurázatlanul. Nehéz hajszálpontosan megállapítani, hogy az „oldalpillantás” első dokumentált esete mikor jelent meg nyomtatásban, de ezt sokan Sophia Loren és Jayne Mansfield 1957-es fotójának tulajdonítják.

Loren új jövevényként éppen akkor tört be Európában a sztárok világába és az 1955-ös Cannes-i Filmfesztiválon a legtöbbet fotózott színész volt. Két évvel később a beverly hills-i partit Loren hivatalos hollywoodi fogadása céljából rendezték. Azonban az olasz bombázó váratlanul rádöbbent, hogy a ráirányuló rivaldafényt Mansfield elorozta tőle. Az Entertainment Weekly-ben nemrégiben megjelent interjúban Loren megerősíti, hogy igen, pontosan azt gondolta, ami a szemén látszik.

A fénykép később számos fotóst megihletett. Tiszteletére 1993-ban Daniela Federici készített felvételt Anna Nicole Smith-szel Mansfield és Sky Nellor new yorki DJ-vel Loren szerepében a Guess Jeans reklámkampánya számára.

ans_daniela

Később Mark Seliger készített fotómontázst Heidi Klum a Romanoffban címmel Heidi Klummal az egykori éttermi beállítás reprodukciójaként.

heidi-klum-as-sophia-loren-jayne-mansfield-nyc-by-mark-seliger-2002

Az eredeti képet 2014-ben a Modern Family (Modern család) sorozat „iSpy” (én, a kém) epizódjában is kifigurázták, ahol Loren helyett Julie Bowen a Mansfield helyén ülő Sofia Vergara mellét bámulja.

modernfamilyabc

Továbbiak a Mai Manó Ház blogján.

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top