+ Fotó

Lee Miller meztelenül ül Hitler fürdőkádjában – fotók

lee miller

Csupasz emberi testeket fotózni nagy kaland. Nem az erotika, hanem az idő miatt, a test szépségének mulandósága okán. Lee Miller testéről sok kép maradt fenn. Hetven évet élt. A róla készült fotók tanulsága szerint teljes életet. Az Albertinában látható kiállítás az 1929 és 1945 közötti alkotói korszakát öleli fel.

Csupasz emberi testeket fotózni nagy kaland. Nem az erotika, hanem az idő miatt, a test szépségének mulandósága okán. Lee Miller testéről sok kép maradt fenn. Hetven évet élt. A róla készült fotók tanulsága szerint teljes életet. Az Albertinában látható kiállítás az 1929 és 1945 közötti alkotói korszakát öleli fel.

Lee Miller amerikai fotóművész kiállítása látható a bécsi Albertinában péntektől.

Lee Miller a huszadik század egyik legjelentősebb művésze volt, szürreális alkotásokat, divat-, portré- és úti képeket és háborús riportfotókat is készített. A gyűjtemény a művésznek az 1929 és 1945 közötti alkotói korszakát öleli fel.

Karrierjének kezdetén Párizsban Man Ray avantgárd fotóművész volt Miller tanítómestere. Ekkor kísérletező technikákkal dolgozott. Szürrealista látásmódjával Párizs utcáit fotózva az abszurditás motívumait mutatta be, de a későbbi, 1932-ben készült portréfotóiban is felfedezhető ez a vonás.

lee miller

A sokat emlegetett fürdőkádas kép

Miller 1934-ben Egyiptomba költözött. Itt úti fotókat készített, amelyen a vidéket modern formában ábrázolta. 1938-tól Angliában élt, 1940-től a második világháború témáját fotózta. 1945-ben müncheni utazása során született meg az a híres kép, amelyen meztelenül ül Adolf Hitler kádjában. Egyike volt azon fotóművészeknek, akik a felszabadított dachaui és buchenwaldi koncentrációs tábort megörökítették. 1945 után Bécset fotózta.

lee miller

A bécsi Albertina ezzel a kiállítással nyitja meg az új, 450 négyzetméteres fotógalériáját, amelyben évente két fotótárlatot és egy-két időszaki kiállítást terveznek.

Az amerikai fotóművész száz munkáját bemutató kiállítás, amely az eddigi legátfogóbb tárlata Ausztriában, augusztus 16-ig látható.

lee miller

Lee Miller Man Ray társaságában

 

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top