+ Film

Kicsi, narancssárga, bunkó, ráadásul a miénk

Argo 2

Több mint 10 évet vártunk rájuk, és most visszatértek. Újra a vásznon akciózik Balog Tibi és bandája. Az Argo 2 csorbultig van káromkodással, vérrel és filmes utalással. Hisz nem adhat mást, csak mi lényege. Kritika.

2004-ben mutatták be Árpa Attila Argóját. Balog Tibi (Kovács Lajos) narancssárga susogós kabátjával és fekete fejkendőjével akkor sokak szívébe belopta magát. Ahogy a spanyoloknak van Torrentéjük, nekünk van Balog Tibink, Bodrink (Scherer Péter), Tysonunk (Kiss József) és Psychónk (Bicskey Lukács). 11 év után megérkezett az Argo 2. része, amit 300 millió forinttal támogatott a Magyar Nemzeti Filmalap. A történet egyszerű : újraszerveződő bunkó csapatunknak a Szépművészeti Múzeumból kell ellopniuk a világ első floppy lemezét, ám többek között a japán maffiával is meggyűlik a bajuk.

Mindjárt a film elején látszik, hogy Árpa Attila ezúttal komolyabb költségvetéssel dolgozhatott. Az Argo 2. olyan látványos és pörgős jelenetekkel indít, mint egy frankóbb amerikai akciófilm. Ráadásul az elején nem is Balog Tibiék kommandóznak a vásznon, így az első 5 percben még el is bizonytalanodik az ember, nem tévesztette-e el a mozitermet.

Argo 2

A kép forrása: Argo 2

Aztán csak megérkeznek. Balog Tibi ugyanolyan ízesen káromodik, mint anno, Bodri olyan szerencsétlen, mint a legelején, Psycho pedig Psycho. Tyson is visszatér, méghozzá egy elmés csavarnak köszönhetően: bár az első részben fejbe lőtték, mégis kiderül, hogy mivel az átlagosnál kisebb az agya, a lövedék áthaladt felette. Újra együtt tehát a nagy csapat, akik hozzák a tőlük elvárt tahóságot és agresszivitást. A régi arcok mellett újak is feltűnnek, Kulka Jánost például a japánok oldalán láthatjuk, valamint feltűnik a színen az Ignite együttes énekese, Téglás Zoltán is.

Káromkodásban nem ismerünk tréfát

Kár is lenne tagadni, az őszinte, ízes káromkodás számos magyar filmnél alapfelszereltség. Sőt, ez a szinkronizálásnál is nagyon megy nekünk, gondoljunk csak Torrentére! Vagy a Született gyilkosokban Tommy Lee Jones dühöngésére, amit Rajhona Ádám cifrázott meg. A káromkodás az Argónál is sarkalatos kérdés. Ahányszor Balog Tibi elhintett egy bazdmeget, a közönség egy emberként nevetett fel. Tény, hogy a suttyóságnak is megvan a maga varázsa. Különösen Árpa Attila filmjében. Ám néha olyan érzésem volt, mintha Árpa Attila visszaélne azzal, hogy a közönség Kovács Lajos minden káromkodásánál visítva röhög.

Bicskey búcsúja

A csendes gyilkos, Psycho ismét hatalmasat alkotott. Tekinteténél már csak kardja volt szúrósabb, amivel úgy aprította miszlikbe ellenségeit, hogy azt Uma Thurman is megirigyelné. Ez volt az április 8-án elhunyt Bicskey Lukács utolsó filmszerepe. Balog Tibi bandája már nem lesz ugyanolyan Psycho nélkül, a magyar színház és filmélet pedig Bicskey Lukács nélkül.

Argo 2

Psycho az Argo 2-ben – a kép forrása: Argo 2

Árpa-féle kirakós kultuszfilmekkel

Az Argo 2-ben kapunk japán maffiózókat, nindzsát, dajdajozó romákat, ráadásul főhőseink egy múzeumba kívánnak betörni. Egy kis Macskajaj feeling, egy falatka Kill Bill, és Mission Impossible utalások. Ezekből az elemekből gyúrta össze a filmet a rendező. Mindez Magyarországon játszódik, a sanyarú Magyarországon. Árpa Attila ezért biztos, ami biztos alapon belekanalazott pár aktuális témát is az Argóba: a számtech tanár Fricinek (Bán János), például svájci frank alapú jelzáloghitele van. Az Argo 2. senkit és semmit nem kímél, a kutya, a gyerek, az öregember, de még a korona sem ússza meg az „alázást”. Akinek az első rész sem jött be, annak a második sem fog tetszeni. Aki viszont a megalkuvást nem ismerő tahóság miatt szeretett bele az Argóba, az nem fog csalódni.

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top