+ Színház

Mit ér az életünk, ha nem tudunk békében élni egymás mellett?

Francia-arab konfliktus, az elfogadás és a kirekesztés, az elnyomásból való kitörni vágyás a témái Soós Attila friss rendezésének. Az 1961-ben íródott dráma ma is aktuális kérdéseket feszeget.

Francia-arab konfliktus, az elfogadás és a kirekesztés, az elnyomásból való kitörni vágyás a témái Soós Attila friss rendezésének. Az 1961-ben íródott dráma ma is aktuális kérdéseket feszeget: tudunk-e békében élni egymás mellett? Egyáltalán, akarunk-e békében élni egymás mellett? Mit ér az életünk a másik kezében? Mit ér a másik élete a mi kezünkben? Van szabad választásunk, van uralmunk magunk fölött? Meddig mehetünk el a gyűlölködésben, és meddig mehet el a másik? A produkcióban szerepel a tavaly bemutatott Viktória – A zürichi expressz című svájci nagyjátékfilm főszereplője, Farkas Franciska is, aki pontosan tudja, hogy milyen szembenézni az előítéletekkel…

Soós Attila és Muhi Zsófia dolgozta át Jean Genet A paravánok című drámáját, amit a szerző nem sokkal az algériai háború lezárása előtt fejezett be, 1961-ben. Az előadásban Saïd, az egyszülött arab fiú kerül a középpontba. Egyetlen terve, hogy maga mögött hagyja eddigi életét, és új hazát keressen. Ehelyett egy gyilkosság vádjával, az ezzel járó megszégyenüléssel és a véget nem érő üldöztetéssel kell szembenéznie.

trojka

Fotók: BALÁZS István Balázs

A társulat előszeretettel dolgoz színpadra más műfajú irodalmi anyagokat, mint például Franz Kafka: A kastély című regényét, vagy Georg Büchner: Lenz című elbeszélését. A társulat mostani kiindulási pontja: A paravánok című dráma karikatúrista formanyelve a francia-arab konfliktus kontextusában. A 2015. januári Charlie Hebdo szerkesztősége elleni brutális támadás után még inkább aktuális a nemzetek közötti ellentétek barbár kezeléséről beszélni.

A Trojka Színházi Társulás 2013-ban alakult Soós Attila vezetésével. A trojka oroszul hármas fogatot jelent, melyet a rendező így definiál:

A hármas fogat az alkotókból, az előadókból, és a nézőkből áll össze. Nyitott társulás vagyunk, az egyeztethetőség határain belül mindenki szabadon ki-be járhat benne.

Az előadásaik a fizikai és a prózai színház határvonalát kutatják az alkotófolyamat minden egyes kreatív elemében:
az adaptációban – a mozgás és a gesztusnyelv egységében – a zene és a vizualitás kiemelésében.

trojka

Fotó: BALÁZS István Balázs

A társulat a tavaly bemutatott Cleansed című előadással Belgrádban elnyerte a FIST 10 fesztivál fődíját és közönségdíját is. A Dreampire című improvizációs előadásukkal többek között a Kolozsvári Magyar Napokon, az Ozora és a Bánkitó Fesztiválon szerepeltek, illetve meghívást kaptak az idei prágai Quadriennáléra. A Lenz és A kastély című darabokkal pedig a kecskeméti Színtár és a budapesti Titánium Fesztivál vendégei voltak.

A Genet átdolgozás után Virginia Wolf Orlando című regényének és Akutagava Rjunoszuke A vihar kapujában című novellájának az átdolgozásával készülnek a jövő évadra.

A Saïdra itt tudsz jegyet rendelni.

SZEREPLŐK: HAY Anna, FARKAS Franciska, JÉGER Zsombor, JASKÓ Bálint, BÁRNAI Péter
ÁTIRAT: SOÓS Attila és MUHI Zsófia
DÍSZLETTERVEZŐ: MIKLÓS Dániel
JELMEZTERVEZŐ: SZLÁVIK Júlia és SZABÓ Márton István
DRAMATURG: MUHI Zsófia
PRODUKCIÓS VEZETŐ: BARSI Gizella
RENDEZŐASSZISZTENS: GYŐRI Aliz
RENDEZŐ: SOÓS Attila

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top