x

Percenként két menekült a lélekvesztő valóság

f6d340bc753d6c1d632f1cfd949aa7c46d6d30ca

Összesen mintegy 5800 bajba jutott menekültet mentettek meg a hétvégén a Földközi-tengeren. A túlzsúfolt lélekvesztőkön, egyes esetekben felfújható vízi járműveken embercsempészek szervezésében Líbiából Európa felé tartó illegális migránsok zömét az olasz parti őrség mentette ki, – jelentette hétfőn az uniós ügyekkel foglalkozó EUObserver hírportál, az olasz hatóságok tájékoztatása alapján.

A kutató-mentő műveletekben a Triton nevű uniós misszió összesen 13 hajója vett részt, köztük a Commandant Birot nevű francia fregatt, amelynek személyzete 217 személyt mentett ki, valamint őrizetbe vett két feltételezett embercsempészt.

Mediterranean-1_3289941b

Emberek gumicsónakban, vagy életben maradnak, vagy nem maradnak életben

Emellett egy migránsokat segítő máltai nem kormányzati szervezet, valamint az Orvosok Határok Nélkül nevű szervezet által közösen üzemeltetett fregatt, az MV Phoenix is bekapcsolódott a segítségnyújtásba: ez utóbbi hajó 369 főt mentett ki vasárnap a tengerből.

A két nap alatt kimentett menekült számot illetően ez a hétvége volt a második legnehezebb időszak idén. Április 12-13-án 6500 embert mentettek.

Az EUObserver által idézett hatósági becslések szerit az elkövetkező napokban a helyzet várhatón tovább súlyosbodik, mert a kedvezőnek ígérkező időjárásban, a viszonylag nyugodt tengeren az embercsempészek az eddiginél több hajót fognak útnak indítani – összesen akár több tízezer emberrel a fedélzetükön, idézi az MTI az EUObservert.Nincs hozzászólás

Írd le a véleményed!