+ Tudósítás

Esély sincs a sötét pénzek kivonására a politikából

A politikai szuper-akcióbizottságok elvileg „függetlenek” ugyan a pártok hivatalos kampánystábjaitól, mégis erős befolyást gyakorolnak a politikai közvéleményre.

Az amerikai Szövetségi Választási Bizottság (FEC) demokrata elnöke jórészt feladta a reményt azzal kapcsolatban, hogy a 2016-os elnökválasztási kampány idején, amelyre a várakozások szerint rekordösszeget, 10 milliárd dollárt fognak elkölteni, fel lehet majd lépni a visszaélésekkel szemben – közölte vasárnapi számában a The New York Times című napilap.

A törvények betartatásának valószínűsége csekély

– nyilatkozott a lapnak Ann M. Ravel, a FEC elnöke.

Sosem szándékozom feladni, de nincsenek illúzióim. Az emberek azt gondolják, hogy a FEC működésképtelen. Ez rosszabb annál, mintha működésképtelen lenne

– tette hozzá.

A testületben, amelyet négy évtizeddel ezelőtt a Watergate-botrányban lelepleződött politikai korrupció ellen hoztak létre, rendszerint patthelyzet alakul ki, 3-3-as szavazatarány mellett. A két nagy párt képviselői ugyanis, akik azonos számban vesznek részt a bizottság munkájában, alapvetően másként ítélik meg a testület feladatát, és gyakorlatilag nem beszélnek egymással.

pacman

A demokraták nyomoznának a vélt visszaélések ügyében, a republikánusok viszont nem, ha a törvény nem rendelkezik egyértelműen. Raven kijelentette, hogy a meghiúsult eredeti szándékával, a kiegyezéssel ellentétben a felmerülő problémákkal kapcsolatban inkább a nyilvánossághoz kíván fordulni.

A FEC olyan időszakban bénult meg, amikor az amerikai legfelső bíróság 2010-ben, a Citizens United-ügyben hozott ítélete miatt példátlan összegek folynak be a politikába. Az öt évvel ezelőtti verdikt tette lehetővé, hogy cégek, szakszervezetek és magánszemélyek a szigorúan szabályozott, konkrét kampányfinanszírozás keretein felül, korlátok nélkül támogathassanak olyan szervezeteket, amelyek politikai hirdetésekben foglalhatnak állást a jelöltek által képviselt ügyek mellett vagy ellen.

Ezek az összegek a „super PAC”-eknél (politikai szuper-akcióbizottságoknál) futnak össze, amelyek elvileg „függetlenek” ugyan a pártok hivatalos kampánystábjaitól, mégis erős befolyást gyakorolnak a politikai közvéleményre. A névtelen adományozóktól származó, százmilliós nagyságrendű „sötét pénzek” aggodalmat keltettek a nyilvánosság híveiben, írja a New York Times-ra hivatkozva az MTI.

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top