+ Tánc

Oroszország felett szórják szét a balerina hamvait

Maja Pliszeckaja

A szombaton elhunyt legendás balerina halálhíre megdöbbentette az orosz művésztársadalmat és kollégákat, mindenki azt remélte, hogy Moszkvában fogják eltemetni, a művésznő életében azonban máshogy rendelkezett.

A szombaton elhunyt legendás balerina halálhíre megdöbbentette az orosz művésztársadalmat és kollégákat, mindenki azt remélte, hogy Moszkvában fogják eltemetni, a művésznő életében azonban máshogy rendelkezett.

testünket halálunk után égessék el, és amikor eljön a szomorú óra, amikor az is távozik az életből, aki kettőnk közül túléli a másikat vagy abban az esetben, ha egyszerre halunk meg, egyesítsék hamvainkat és szórják szét Oroszország felett.

– így szól a világhírű balerina végrendelkezése, amelyet annak idején férjével találtak ki.

Maja Pliszeckaja, a világhírű balett-táncos, koreográfus szombaton, életének 90. évében hunyt el Berlinben, szívinfarktusban. A Bolsoj vezetése korábban remélte, hogy a Pliszeckajától kollégái, barátai, tisztelői a moszkvai teátrumban vehetnek végső búcsút és a hírességet Moszkvában temetik el, hiszen Pliszeckaja munkásságának több mint 50 évét töltötte a Nagyszínházban.

A szovjet, majd az orosz balett csillaga férjével, Rogyion Scsedrin orosz zeneszerző-zongoraművésszel – egy ellenforradalmi puccstól tartva – 1991-ben távozott Németországba, de nem szakította meg kapcsolatait sem a Bolsojjal, sem Oroszországgal. Az orosz állami vezetők a hazai kulturális élet pótolhatatlan veszteségének tartják a balettlegenda halálát. Dmitrij Medvegyev kormányfő a Facebook közösségi oldalon reagált azonnal a „zseniális balerina” halálhírére, aki szavai szerint a művészet, a szépség, a jóság és a méltóság ritka kompozícióját alkotta.

Pliszeckaja a hattyú halálát utánozhatatlanul táncolta. Sokan nem tudják, hogy az állatkerti hattyúkat figyelve leste el a mozdulatokat. A művésznő november 20-án ünnepelte volna a 90. születésnapját, ebből az alkalomból pedig a moszkvai Nagyszínházban jubileumi Pliszeckaja-estet terveztek. A teátrumban most úgy döntöttek, hogy november 20-án mindenképpen megtartják a rendezvényt a művész emlékére a nagyszínpadon, amelyen több mint félévszázadon át tündökölt.

 

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top