+ Építészet

69 embert ítéltek életfogytiglanra egy kopt templom felégetése miatt

A kopt templomot Murszi támogatói rohanták le a Kairótól keletre fekvő Kerdásza településen, azon a napon, amelyen több száz ember vesztette életét a fővárosban két tüntetés rendőri feloszlatása során.

Egy kopt templom felgyújtásával vádolt 69 embert ítélt életfogytiglani szabadságvesztésre és fejenként 20 ezer egyiptomi font (723 ezer forint) pénzbírságra szerdán a kairói büntetőtörvényszék. Az iszlamista elnök, Mohamed Murszi 2013-as elmozdítását követő zavargások alatt történt eset kapcsán további két fiatalkorú 10-10 év börtönbüntetést kapott.

A vádirat szerint az érintettek egy „törvénnyel szembemenő és alkotmányellenes alapokon létrejött csoport tagjai”, utalva ezzel arra, hogy az elítéltek a Murszi mögött álló, időközben terrorcsoportnak nyilvánított Muzulmán Testvériség iszlamista mozgalom tagjai.

A tömegperek során kiszabott szigorú büntetéseiről elhíresült Mohamed Nági Saháta bíró az ítéletet továbbá illegális fegyvertartással és a vádlottak által elkövetett emberölési kísérlettel indokolta.

coptic-church-bmp

Kopt templombelső . illusztráció

A kopt templomot, valamint egy rendőrőrsöt 2013. augusztus 14-én rohanták le Murszi támogatói a Kairótól keletre fekvő Kerdásza településen, ugyanazon a napon, amelyen több száz – egyes források szerint több mint ezer – ember vesztette életét a fővárosban két tüntetés rendőri feloszlatása során.

 

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top