+ Performansz

Utcai performansz emlékeztet a romák elleni gyilkosságsorozatra

A Káva-akció nem állítja, hogy a valóságban lezajlott események jellemzik a legjobban Magyarországot, de azt vallja, hogy valami fontosat mégis elárulnak a társadalom jelenlegi állapotáról. Mi is így látjuk. Lássuk!

Diákokkal közösen tervezett utcai performanszot szervez a Káva Kulturális Műhely a néhány évvel ezelőtti romák ellen elkövetett gyilkosságsorozatról az Alle Kőrösy utca felőli részén. Néma gondolkodás az áldozatokról az utca emberével együtt feltett kérdés kapcsán: akarunk-e emlékezni?

A performansz időpontja: 2015. április 29. 16.15
A performansz helyszíne: az Allee Bevásárlóközpont melletti parkos rész
A performansz résztvevői: az előadásokon részt vett középiskolás diákok, pedagógusok, járókelők.

A program előzménye, hogy 2014 őszén a Káva Kulturális Műhely együttműködést hirdetett meg három budapesti középiskola egy-egy osztálya, illetve az egyik iskola tanári kara számára. A program során az osztályok és a pedagógusok egy-egy alkalommal részt vesznek a Káva Szobor című résztvevő színházi előadásán (nyitóképünkön ebből látható részlet), majd utána aktív közreműködői lesznek a közösen megtervezett performansznak, melyről kisfilm is készül.

Részlet a produkcióból:

Az előadás egy fiktív történeten keresztül vizsgálja az emlékezés témakörét és a roma – nem roma együttélés néhány aspektusát. Az alkotók által létrehozott történet reflektál a néhány évvel ezelőtti, romák ellen elkövetett gyilkosságsorozatra is. Nem állítjuk, hogy a valóságban lezajlott események jellemzik a legjobban Magyarországot, de azt gondoljuk, hogy valami fontosat mégis elárul a magyar társadalom jelenlegi állapotáról.

A négy diák és egy felnőtt előadás az elmúlt hónapokban létrejött, ez a közös gondolkodás lett az magja az utcai performansz tervezésének. Egy néma emlékezés a gyilkosságsorozat áldozataira, egyben egy kérdés is „az utca embere” felé:

akarunk-e minderre emlékezni? Bármilyen választ is adunk erre, az akció lehetőség arra, hogy megkeressük magunkban saját válaszunkat, annak motivációit, okait.

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top