+ Irodalom

Gazdag József: A futballszurkoló egy örök gyerek

Egy futballfüggő naplójából

A Budapesti Nemzetközi Könyvfesztiválon mutatták be Gazdag József Egy futballfüggő naplójából című új könyvét. A szerző Esterházy Péterrel és Szombathy Pállal beszélgetett a megjelent könyvről, no meg persze a fociról.

Gazdag József ismert sportújságíró, a pozsonyi Új Szó napilap Focitipp mellékletét szerkesztette. Íróként Bródy Sándor-díjat kapott Kilátás az ezüstfenyőkre című novelláskötetéért. Egy futballfüggő naplójából című frissen megjelent kötetében a labdarúgás iránti rajongásról vall. A kötetről, illetve a labdarúgásról a Budapesti Nemzetközi Könyvfesztiválon beszélgetett Esterházy Péterrel, valamint Szombathy Pállal, a Digisport műsorvezetőjével. Szóba került az irodalom és a foci kapcsolata, és persze maga a fociőrület is.

A futballszurkoló egy örök gyerek, egy örök kamasz marad. Ma is ugyanolyan vehemenciával nézek focimeccset, mint 7-8 éves koromban. Talán annyi a különbség, hogy már nem nyírom fel az újságpapírokat és nem dobálom a góloknál. De az attitűd ugyanaz maradt. Ez egy valós addikció.

– mondta Gazdag József, akit Szombathy Pál kérdezett fanatizmusáról.

Egy olyan emberről beszélünk, aki ugyanolyan vehemenciával megy a Nemeskosút – Sopornya meccsre, mint az El Classicóra.

– vágott közbe Esterházy Péter. A könyvből ugyanis kiderül, hogy Gazdag József az alsóbb osztályú felvidéki meccsekre is kijárt, ami ékes bizonyítéka annak, hogy egy vérbeli szurkolóról van szó.

Egy futballfüggő naplójából

Esterházy Péter és Szombathy Pál az Egy futballfüggő naplójából című könyv bemutatóján – a szerző felvétele

József nagyon szerényen mondta ezt a függőséget, holott ez egy hihetetlen nagy írói képesség is. A kötet igazi realitása ebben van.

– tette még hozzá a Kossuth-díjas író, aki szerint a gyermekded rajongás adja meg a kötet igazi ízét. Mint megtudtuk, szinte nincs olyan nap, hogy Gazdag József ne nézne meg legalább egy meccset.

Magyar és szlovák élvonalbeli mérkőzésekre már egyáltalán nem járok. Annyira perverz azért én sem vagyok, hogy kimenjek egy magyar bajnokira.

– fejtette ki az Egy futballfüggő naplójából könyv írója. Itt került szóba a közép-európai labdarúgás sanyarú helyzete, a fogadási csalások, és persze a hollandoktól elszenvedett 8-1-es vereségünk. A magyar szurkolói szempontból nem túl vidám, de őszinte és szakmailag hiteles beszélgetés végén Esterházy Péterrel fogalmazta meg a tökéletes zárszót.

Már senki nem lesz szurkoló, amikor Gazdag József még mindig az lesz.

Ezt pedig el is hisszük Esterházynak, és egyúttal kedvet is kaptunk ahhoz, hogy szemezgethessünk Egy futballfüggő naplójából.

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top