+ Színház

Friss, játékos, okos, érzékeny, szemtelenül minimalista: kortárs

Ezt írja Százados László a bodylotion co-dance, vagyis az idei egyik Lábán-díjas produkciójáról. A Trafó jubileumi díjátadója a kortárs tánc ünnepe volt, amit információval és videóval nem lehet visszaadni, de öröm megpróbálni.

Átadták a 2014-es esztendő legkiemelkedőbb táncelőadásainak járó Lábán Rudolf-díjakat. Fülöp László “there’s an elephant in every room…”, valamint a Body Lotion co-dance – Arany Virág, Hadi Júlia – L é p é s I d ő (nyitóképünkön) című előadásai részesültek az elismerésben.

A Trafó Kortárs Művészetek Háza és a MU Színház a magyar kortárs tánc legszínvonalasabb alkotásainak, alkotóinak elismerésére és népszerűsítésére 2005 őszén szakmai díjat alapított. A XX. századi európai modern táncművészet legjelentősebb újító személyiségéről, Lábán Rudolfról elnevezett elismerés odaítélésére az alapítók olyan független esztéták, kritikusok és szakújságírók közösségét kérték fel, akik évek óta rendszeresen elemzik, értelmezik és népszerűsítik a kortárs tánc-szcéna jelenségeit.

fülöp-lászló-elephant

Egy pillanat műve Fülöp László “there’s an elephant in every room…” című produkciójából

A zsűri a 2014-es év során, Magyarországon bemutatott táncelőadásokat tekintette meg, majd a tagok megnevezték azt a 6 produkciót, melyet méltónak tartanak a Lábán Rudolf-díj elnyerésére. A kritikusokból és szakújságírókból álló testület közvetlenül a díj átadása előtt titkos szavazással döntött arról, hogy mely két produkció alkotója kapja meg az elismerést.

A hat nominált alkotás közül, a szakmai kuratórium döntése szerint Fülöp László – a SÍN Kulturális Központ produkciójában készült – “there’s an elephant in every room…”, valamint a Body Lotion co-dance – Arany Virág, Hadi Júlia – L é p é s I d ő című előadások érdemelték ki a 2014-es év legkiválóbb táncelőadásának járó Lábán Rudolf-díjat.

lábán3

A 10. Lábán díjátadót a Trafóban tartották a minap

Az két díjat 2015. április 26-án adták át az alkotóknak a Trafóban a tizedik alkalommal, jubileumi gálaest keretében. A Lábán Rudolf-díjjal járó emlékplakettet Gerhes Gábor képzőművész és Láng Annamária színésznő adta át a díjazottaknak.

A díjak átadása előtt, a Rövidhullám elnevezésű program keretében az elmúlt évek díjazott koreográfusai közül is felléptek néhányan – Goda Gábor, Árvai György, Kovács Gerzson Péter, Duda Éva, Kun Attila, Pataky Klári és a Dányi-Molnár-Vadas trió – ötperces etűdjeikkel. A Kassák Lajos versben talált szót – „lampionszemeitek” – aznap reggel kapták meg, fél nap jutott a felkészülésre.

Lábán Rudolf táncos-koreográfus, táncelméleti kutató 1879-ben született Pozsonyban, tanulmányait Budapesten, Párizsban, Bécsben végezte. Első iskoláit 1910-ben Münchenben és a svájci Asconában alapította, később Zürichben, Nürnbergben, Stuttgartban, Mannheimben, Hamburgban, Berlinben és Angliában dolgozott. Az ő nevéhez fűződik az „ideális” táncszínház modellje, a térharmónia-elmélet és a kinetográfia, vagyis a táncjelírás is. Számos intézményt, mozgásstúdiót alapított, ahol tanítványai tovább folytatják az általa elkezdett tevékenységet.

A 2014-es év legjobbnak ítélt táncműveinek listája és a produkciók laudációi ezen a Trafó-oldalon olvashatók, megannyi szemet gyönyörködtető mozgóképanyaggal.

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top