+ Film

Elhunyt Andrew Lesnie, A Gyűrűk Ura-trilógia fénymestere

A Gyűrűk Ura- és A hobbit-filmeken túl Lesnie fényképezte a Will Smith főszereplésével készült Legenda vagyok és a 2011-es A majmok bolygója: Lázadás című filmeket is.

Keresés a weben

Ötvenkilenc évesen elhunyt az Oscar-díjas Andrew Lesnie, a nagysikerű A Gyűrűk Ura-trilógia és A hobbit-trilógia operatőre. A BBC News értesülése szerint a Sydneyben született filmes feltehetően szívroham következtében halt meg hétfőn. A halálesetet az Ausztrál Operatőrök Társasága jelentette be.

Andrew Lesnie még diák volt, amikor a Patrick című alacsony költségvetésű ausztrál horrorfilm forgatásán 1978-ban operatőr asszisztensként debütált. Később szabadúszóként dolgozott az ABC televízió csatornának, majd 1980-ban dokumentumfilmet forgatott Arnold Schwarzeneggerről, aki ekkor tért vissza testépítői karrierjéhez.

Az 1980-as években zenei klipekkel foglalkozott, valamint a Mad Max 2 című ausztrál akciófilm forgatásáról készített dokumentumfilmet. Utóbbi ugródeszkának bizonyult számára az egészestés filmek világába, ekkor került kapcsolatba George Miller filmrendezővel, akivel később a 1990-es években együtt dolgozott a Babe első és második részén, valamint a Táncoló talpak című animációs filmen is.

Peter Jackson később éppen a beszélő malacról szóló Babe-filmekben nyújtott teljesítménye miatt választotta Andrew Lesnie-t A Gyűrűk Ura-filmek operatőrjének.

Sosem dolgoztam vele, és nem is találkozunk korábban, de ő fényképezte a Babe-filmeket, amelyek szerintem csodálatosan néztek ki. Igazán mágikus összhatást ért el azzal, ahogyan a háttérvilágítást, a napot és a természetes fényeket használta

– nyilatkozta Peter Jackson 2004-ben.

A trilógia első része Oscar-díjat hozott Lesnie számára, aki 2002-ben Jodie Foster kezéből vehette át az elismerést. A gálán az általa “szenzációsnak” nevezett Peter Jacksonnak köszönte meg a díjat, amelyet párjának és fiainak ajánlott.

A Gyűrűk Ura- és A hobbit-filmeken túl, a Peter Jackson és Lesnie közötti 12 éves szakmai együttműködésből született a King Kong 2006-ös feldolgozása, és a Komfortos mennyország című filmdráma is.

Russell Crowe, aki friss rendezői bemutatkozásához, a The Water Diviner című filmhez kérte fel operatőrnek, az elsők között reagált a halálhírre a közösségi médiában, a “fények mesterének” és “zseninek” nevezve a váratlanul elhunyt ausztrál szakembert.

Harry Knowles filmkritikus az emlékét idézve így fogalmazott:

A 14 nap alatt, amelyet A Gyűrűk Ura forgatásán töltöttem, sosem láttam, hogy Andrew Lesnie ne mosolygott volna, és ne gondoskodott volna arról, hogy mások is vidámak legyenek

– írta a Twitteren, hozzátéve, hogy a kamera mögött kuncogó Lesnie és Jackson a “legcsintalanabb” filmkészítő páros volt, akit valaha látott.

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top