+ Ajánló

Slagból szaxofon, grimaszból opera a Bélaműhely és a Soharóza színpadán

Slagszaxofonon, biciklidobon és hasonló extrém hangszereken muzsikáló zenészek meg egy kísérletező kórus karmestere lehet bárki a Bélaműhely és a Soharóza koncertjén,

Slagszaxofonon, biciklidobon és hasonló extrém hangszereken muzsikáló zenészek meg egy kísérletező kórus karmestere lehet bárki, aki május 5-én a Trafóba látogat. Ezen az estén a Bélaműhely és a Soharóza ad koncertet, a közönség soraiból jelentkező karmester-jelöltekkel.

A Karmesterjátékon a hat fős zenekar és a 25 fős kórus kották helyett az önként jelentkező nézők mozdulatait, gesztusait követik majd. Beszélni nem ér, mutogatni, jelelni és grimaszolni viszont annál inkább, amit a zenekar és kórus eljátszik, elénekel.

A Bélaműhely (nyitóképünkön) újrahasznosított alapanyagokból készült egyedi hangkeltő eszközeivel, a Soharóza pedig a hangokat egészen széles skálán értelmező tagjaival várja a színpadra alkalmi vezénylőit.

Két olyan csapat fogott össze erre az estére, amelyik a megszokott zenei kereteket nemhogy feszegeti, de darabokra is szaggatja. A Bélaműhely Sound Art 2007-óta épít ipari hulladékból hangkeltő eszközöket. Eddig már több mint húsz különböző típust létrehoztak, a kollekció három darabja pedig egyedülálló a világon.

Van itt szaxofon egy öntözőkannából, tilinkó koskormányból, de felhasználásra került jópár biciklialkatrész, számítógép billentyűzet, kartonpapír, filmesdoboz, olajoshordó. Szóval a látvány is különleges, nem csak a történés.

(Simon György, basszuskulcs.hu)

A zenekarok nem csak koncerteket és karmesterjátékokat adnak, de közreműködnek színházi és filmes munkákban; workshopokon vezetik be a résztvevőket a hangkeltés rejtelmeibe. Készült már lemezük is (CSÁCSÚCSÍCSÓ) technóval és versfeldolgozásokkal – persze egyedi hangszereléssel –, két éve pedig egy egésznapos városi hangtúrát tartottak és demonstráltak a Trafóban. A Milarepa Sound System keretében elhagyott tárgyak és a város zajai segítségével Budapest több kerületét is megzenésítették.

soha

Soharóza

A Soharóza kórusa sem klasszikus formáció: tagjai nem hivatásos zenészek, akik az emberi hang, a nyelv, ősi zenék és komponált zeneművek felhasználásával keresnek új formákat. Különleges akusztikájú extrém helyeken is felléptek már, nemcsak barlangban, hanem egy erőmű vezérlőteremben is. 2008-ban alakultak Halas Dóra karnagy vezetésével, Bodó Viktor, a Szputnyik Hajózási Társaság rendezőjének felkérésére. Legkarakteresebb ismérvük a játékszabályokon alapuló improvizáció és az egyedi repertoár. Az énekesek alkalmi zeneszerzők, akik a közös zenélésekben saját egyéniségüket is kibontakoztathatják. Jelentettek meg már kórusimprovizációs lemezt, készítettek szlengoperát és dolgoztak fel 12. századi vallási hagyatékot is.

Mutatunk egy-két hangmintát is a produkciókból, először a Bélaműhelytől, aztán a Soharózától.

Ez a két csapat vezeti be a karmesterjáték interaktív műfajába a zenei kalandra vágyókat. Az est folyamán a vállalkozó kedvű nézők akár szándékosan, akár önkéntelenül is instruálhatják a kórust és a zenekart. Az újdonsült karmesternek ugyanis minden mozdulata, gesztusa, arcrezzenése megzenésítésre kerül. A bizarr hangszerek és a kórus közreműködésével a jelentkezők rövid etűdöket komponálhatnak, és még azt is megválaszthatják, mely hangszerek szólaljanak meg mozdulataikra. Nem mindennapi élmény, hiszen egyéni vizuális kódjaikat hallgatják vissza áriában vagy akár egy ritmusos dalban.

Ez a zenei kaland nemcsak a nézőknek nagy lehetőség, de a fellépőknek is: az előadás teljes bevételét a produkcióról készülő felvételre fordítják. Nemcsak jeggyel, de hangkeltő eszközök örökbefogadásával is támogathatja őket a közönség: hazavihet egy szerafónt, billentyűshakert vagy egy tengerhangdobozt a gyakorláshoz. A hangszerekből befolyó bevételt szintén a tervek szerint világot bejáró felvételre fordítja a csapat. Aki segítene szeretne, hogy minél többen megismerjék őket, a Creative Selector oldalán böngészheti át a részleteket.

Bélaműhely- Soharóza: KARMESTERJÁTÉK
2015.05.05.  20:00
Trafó Kortárs Művészetek Háza

1 hozzászólás

1 hozzászólás

  1. Christy szerint:

    I much prefer inotimafrve articles like this to that high brow literature.

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top