+ Fotó

Gyógyulás reményében adományoztak orrot, lábat és szívet a szentjeiknek

A hívek a gyógyulás reményében apró ötvöstárgyakat adományoztak szentjeiknek. Ezek az ezüstlemezekből készült votívok legtöbbször a gyógyulást váró testrészt, lábat, szemet, fület, orrot, szívet ábrázoltak.

Új időszaki kiállítás nyílt az Óbudai Múzeumban budai Szent Péter és Pál Főplébánia története címmel. A tárlat bemutatja a főplébánia, a gyülekezet és a templom újkori történetét.  

Az öt egységből felépülő kiállítást a látogató „körmenet-szerűen” végigjárva ismerheti meg. Az első egység – a körmenet kiindulópontja – a templom, a gyülekezet és a plébániatemplom mintegy 300 éves történetét tekinti át. A második egység a katolikus körmenetet és a hozzá kapcsolódó tárgyakat mutatja be, valamint azt, hogy mi volt a körmenetek szerepe az óbudai katolikus közösség körében és ezt hogyan gyakorolták.

A kiállítás harmadik egységében a szentmiséket és a hozzá kapcsolódó eszközöket, a negyedikben a katolikus egyletek megalakulását és szerepét az ötödik egyben utolsó szekcióban az életfordulók szertartásait (közte bérmálás, esküvő, temetés) az otthonban megjelenő vallást és a zarándoklatot mutatja be a tárlat óbudai történeteken keresztül.

A kiállítás érdekessége, hogy több olyan 18. századi műtárgyat is a nagyközönség elé tár, amelyek a Szent Péter és Pál Főplébánia „kincsestárából” kerülnek a kiállításba és eddig soha sehol nem voltak kiállítva, így nem láthatták az érdeklődők. Ilyen az egyik 1766-ból származó kehely vagy a 18. századból származó votív tárgyak. A 18. században elterjedt hagyomány szerint a hívek a betegségtől való megmenekülés vagy a gyógyulás reményében apró ötvöstárgyakat – úgynevezett votívokat – adományoztak szentjeiknek. Ezek a gyakran részletesen kidolgozott ezüstlemezekből készült tárgyak legtöbbször a gyógyulást váró testrészt (egyebek között: láb, szem, fül, orr, szív) ábrázolták.

getimage

A 18. században elterjedt hagyomány szerint a hívek a betegségtől való megmenekülés reményében votívokat – adományoztak szentjeiknek

Az 1777-es Mirákulumos könyv az óbudai-kiscellhez kötődő csodálatos gyógyulások történeteit írja le, típusonként csoportosítva. Összesen huszonkét gyógyulásról és ötvenegy csodáról tesz említést a szerző, de a Csodatévő Kegyszobor utolsó ruháját is megtekinthetik a látogatók, ha ellátogatnak a kiállításra.

A főplébánia millenniumi ünnepségsorozatához kapcsolódó kiállítása 2015. április 23. és október 31. között tekinthető, kísérő tárlat: Mák Péter fotográfiái a főplébánia templomról.

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top