+ Oktatás

Áll a bál a Zeneakadémián

A szenátus több tagja is úgy nyilatkozott, hogy reménytelennek tartják az együttműködést a kancellárral: erősen aggódnak, hogy a rossz döntések nyomán működésképtelenné válik a Zeneakadémia, írja a Fidelio.

A kancellár visszavonta az intézmény vezetőinek megbízatását pénteken, SzMSz pedig továbbra sincs – a pattanásig feszült helyzetben nem látszik a megegyezés lehetősége, írja a Fidelio.

Kupper András, a december végén kinevezett kancellár és az intézmény szakmai vezetésének – rektor és szenátus – viszonya soha nem látszott felhőtlennek, a héten történt események fényében pedig már végképp reménytelennek tűnik a helyzet konszolidációja. Kedden a Zeneakadémia húsztagú szenátusa egy emberként szavazta le a kancellár előterjesztéseit, az SZMSZ-re vonatkozó javaslatát a kancellár még az ülésen visszavonta, erről így szavazni sem lehetett. A Szervezeti és Működési Szabályzat pedig az egyetemi működés talán legfontosabb alapdokumentuma, amelynek február végéig konszenzussal meg kellett volna születnie.

A szakportál több forrásból úgy tudja, hogy a vezető beosztású alkalmazottakat – mintegy tucatnyi embert, a programszervezéstől a jogi osztályig – arról tájékoztatták pénteken, hogy a kancellár azonnali hatállyal visszavonja megbízatásukat. Bár elvben lehetőség van arra, hogy közülük bárki megbízott igazgatóként folytassa munkáját, végleges kinevezésekre csak új pályáztatások nyomán kerülhet sor – ezeket a pályázatokat viszont csak egy elfogadott SzMSz-nek megfelelően lehet kiírni.

A szenátus több tagja is úgy nyilatkozott, hogy reménytelennek tartják az együttműködést a kancellárral: erősen aggódnak, hogy a rossz döntések nyomán működésképtelenné válik a Zeneakadémia, valamint sérelmezik, hogy számos kifejezetten szakmai-művészeti kérdésben is – például tanári kinevezések, szakmai díjak – a kancellár magának tartaná fent a döntés jogát. Korábban levélben kérték a rektort és a fenntartót, hogy gondolják újra Kupper kinevezését, de kérésük egyelőre nem talált meghallgatásra.

Továbbiak a Fidelion.

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top