170 éves pezsgőt találtak a tenger fenekén

170765-6dc7f4f4-e7f4-11e4-8000-4408b9292b45

Állatias jegyek és nedves haj. Ezekkel a jelzőkkel írták le a Balti-Tenger fenekéről 2010-ben a felszínre hozott pezsgők ízét a borszakértők.

Vegyi vizsgálatok során sikerült kideríteni, hogy kiválóan öregedett, annak ellenére, hogy valószínűleg ez a legöregebb pezsgő a földön és ilyet még soha senki nem kóstolhatott.
A palackot 50 méter mélyen találták és a pecsétje szerint a Clicquot pezsgőgyárból származik.

A 163 üveg pezsgő korát 170-180 évesre becsülik.

pezsgő

Ebből három palackkal kóstoltak meg a borszakértők, akik új jellemezték az italt, hogy enyhén kellemetlen illata van, ízében pedig bizonyos állati jegyek, illetve a nedves haj aromája is fölfedezhető.

Miután kitöltötték és kis ideig szellőzni hagyták, azt mondják jobban kijöttek az ízek így a pezsgőt fűszeres, füstös, ugyanakkor gyümölcsös-virágos karakterű italnak minősítették.

Philippe Jeandet, a Reims Champagne-Ardenne Egyetem szakértője 2 milliliternyi mintát vett mindegyik pezsgősüvegből, hogy alapos vegyi elemzést végezzen rajtuk. Ez kiderítette, hogy a pezsgőt fahordókban érlelték, a palackozás előtt nagyjából 6-8 hónapig. A megmaradt dokumentumok alapján ez egybevág a Madame Clicquot által lefektetett pezsgőgyártási módszerekkel.

A vegyi vizsgálat nyomokban vas és réz jelenlétét is kimutatta az italban. Ez a hordó vasszögeiről, illetve a pezsgőgyártáshoz használt korabeli szerszámokról is származhat.Nincs hozzászólás

Írd le a véleményed!