+ Film

A Halál-völgyben várlak benneteket!

Guillaume Nicloux az ötödik rendező, aki Franciaországot képviselheti a cannesi versenyben. Valley of Love című filmjének főszerepeit két francia világsztár, Gérard Depardieu és Isabelle Huppert alakítja.

További két filmmel, egy francia és egy mexikói alkotással bővült, s ezzel 19-re emelkedett a 68. cannes-i filmfesztivál hivatalos versenyprogramja – jelentették be csütörtök este a szervezők.

Guillaume Nicloux az ötödik rendező, aki Franciaországot képviselheti a versenyben. Valley of Love című filmjének főszerepeit két francia világsztár, Gérard Depardieu és Isabelle Huppert alakítja, akik 25 év után, Maurice Pialat Loulou című filmje után játszanak ismét egy párt. A film egy házaspárról szól, amely fél évvel korábban elvesztette a gyermekét. A szülők levelet kapnak tőle, miszerint az Egyesült Államokban a Halál-völgyben vár rájuk.

Gérard Dépardiu 1990-ben elnyerte a legjobb férfi alakítás díját Cannes-ban Cyrano de Bergerac megformálásáért Jean-Paul Rappeneau filmjében, amelyet Magyarországon forgattak.

A francia filmen kívül egy mexikói alkotás is meghívást kapott a versenybe: Michel Franco angolul forgatott, Chronic című filmje. A 35 éves rendező 2012-ben már szerepelt a fesztiválon, Despues de Lucia című filmjét az Un certain regard (Egy bizonyos nézőpont) című válogatásban mutatták be. Legújabb filmjének főszerepét Tim Roth alakítja.

Ezzel véglegessé vált a hivatalos versenyprogram, amelyben 19 film versenyezhet az Arany Pálmáért, köztük Nemes Jeles László Saul fia című alkotása az egyetlen kelet-európai és az egyetlen első filmként. A hivatalos versenybe, amelynek első listáját egy hete 17 alkotással tették közzé, elsősorban európai (öt francia mellett három olasz, egy norvég, egy görög), valamint ázsiai filmek kaptak meghívást. Az amerikai Gus Van Sant filmje Japánban játszódik, az amerikai kontinenst rajta kívül még Todd Haynes és a kanadai Denis Villeneuve képviseli, Ausztráliából pedig Justin Kurzel a Macbeth filmváltozatával érkezik.

Csütörtökön a hivatalos program második legjelentősebb versenyének, az Un certain regardnak is bővítették a listáját öt filmmel, ott is végül 19 film versenyezhet, köztük egy etióp film, Yared Zeleke Lamb című alkotása. Etiópiából most először hívtak meg filmet a cannes-i versenybe. Az Un certain regard program nyitófilmje Kavasze Naomi japán rendező AN című alkotása lesz.

A szervezők azt is bejelentették, hogy versenyen kívül két további francia filmet is bemutatnak: Gaspar Noé Love és Robert Guédiguian Une histoire de fou című alkotását.

A 68. cannes-i filmfesztivál május 13-án nyílik meg a francia Riviérán, és május 24-ig tart. A nemzetközi zsűrinek idén két elnöke lesz, Joel és Ethan Coen.

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top