+ Történelem

Korlátlan erőforrásra bukkant a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala

Ez az erőforrás nem más, mint az alkotó tevékenység, ami hajtóereje a haladásnak minden emberi törekvésben. A szellemi tulajdon világnapja alkamából ma az Országházban vesz át díjat a Semmelweis Orvostörténeti Múzeum.

Az ENSZ genfi székhelyű Szellemi Tulajdon Világszervezete 2000. évi  közgyűlésén döntött arról, hogy április 26-át a világ társadalmi fejlődéséhez és haladásához meghatározó módon hozzájáruló műszaki alkotók és művészek munkásságának és eredményei védelmének szentelt világnappá nyilvánítja, amely tisztelgés az emberi tudás és képzelőerő, a kreativitás előtt. Kezdetektől cél az ars és a techné összekapcsolása a magyar művészeti és technológiai kultúra örökségének ápolásában, közvetítésében és védelmében jeleskedő intézmények előtti tisztelgéssel, az ugyancsak 2000-ben alapított Millenniumi Díjával.

Az emberi alkotó tevékenység egyaránt hajtóereje a haladásnak a tudományban, az üzleti életben, a technológiában és a művészetekben, azaz az ember minden emberi törekvésében. E korlátlan erőforrás felismerése, fejlesztése és gazdasági tőkeként való hasznosítása kulcsfontosságú korunk világában ahhoz, hogy javíthassunk az emberi élet minőségén. A világnap budapesti ünnepségén – amelyet ebben az évben a magyar szabadalmi rendszer létrejötte, az 1895. évi XXXVII. törvénycikk megalkotása 120. évfordulója alkalmából az Országház Felsőházi Termében rendeznek – adják át a 2015. évi Millenniumi díjakat. A díjat Varga Benedek főigazgató veszi át.

som

A múzeum 2015-re tervezett kiállítása a „SOM 50” munkacímmel novemberre egy olyan kiállítást tervez, amely az intézményről szól

A díjat idén a Semmelweis Orvostörténeti Múzeum, Könyvtár és Levéltár is megkapja. A közgyűjtemény a betegségek, a gyógyítás és a test történetével kapcsolatos eszközöket, dokumentumokat és műalkotásokat kutatja és teszi hozzáférhetővé a széles közönség számára. Az intézmény működése során folyamatos megújulásra törekszik, ennek keretében időszaki kiállítása során szoros együttműködésben áll a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem hallgatóival, akik az utóbbi évek sikeres kiállításainak installációs, arculati elemeit tervezték, valamint kísérleti projekteket is folytat az interaktív múzeumélményhez kapcsolódóan.

Az intézmény a 2015-ös nemzetközi Semmelweis-emlékévben ünnepli megnyitásának 50. évfordulóját, amelyre többek között saját történetét feldolgozó, rendhagyó kiállítással is készül.

arányi2

Az orvostörténeti múzeum őrzi egy ötéves fiú nemrég kiállított 150 éves múmiáját

Várkert Bazár rekonstrukciójához kapcsolódva tavaly a múzeum teljes homlokzati felújításon esett át, és környezete is megszépült. Így a megújult épületben várja a közönséget állandó, illetve a „Vágod? Az olló és a design” című, aktuális időszaki kiállítása, május 6-án pedig „Selye János és a stresszelmélet” munkacímmel nyílik új tárlata. A kiállítás Selye élettörténete és kutatói tevékenysége mellett egy élettani jelenség, a stresszhatás sejtszinten való jelentkezésének felfedezését is végigkíséri.

A múzeum 2015-re tervezett kiállítása a „SOM 50” munkacímmel novemberre egy olyan kiállítást tervez, amely az intézményről szól. Februárban elindult a SOM mentori programjának idei sorozata, amely elsősorban az orvosi egyetemre készülő diákoknak szól: egy-egy orvos a saját szakterületéről tart számukra előadásokat. Az egyetemi nyílt napokon ugyanis meg lehet tudni azt, hogy milyen egyetemistának lenni, de azt nem, hogy milyen lesz orvosként dolgozni, itt azonban kiderülnek az egyes szakágak nehézségei és szépségei is.

Az intézmény 2010-ben elnyerte az Év Múzeuma címet.

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top