Hírforrás

Polgár Judit egy lépésben mattolta a szexista brit nagymestert

A brit sakkozó nem irigyli a feleségétől, hogy magasabb érzelmi intelligenciája van, és a feleségét sem zavarja, hogy megkérje őt, amikor ki kell állni kocsijukkal a szűk garázsból. Shortot Polgár Judit egy lépésben mattolta.

A nők kedélyét borzoló nyilatkozatot tett minden idők egyik legsikeresebb brit sakkozója: Nigel Short kijelentette, hogy a nők nem tudnak jól sakkozni, mert nem úgy van összerakva az agyuk.

A 49 éves brit nagymester – aki 1988-89-ben a világranglista harmadik helyén volt – a New in Chess szakmagazinnak adott interjúban azt találta mondani, hogy a férfiakat alkalmasabbá teszi agyuk a sakkjátékra, mint a nőket. Nigel Short ehhez azt a megjegyzést fűzte, hogy

ezt a tényt a társadalomnak méltósággal el kell fogadnia.

A sportoló azt kérdezte, miért kellene a férfiaknak és a nőknek ugyanúgy működniük?

Nem jobb egyik a másiknál, eltérő képességgel rendelkeznek

– fogalmazott.

5

„a szüleim úgy gondolták, ugyanolyan képességekkel rendelkezünk, mint a férfiak, ezért a legelejétől kezdve férfiakkal játszottunk”

A tavaly viszavonult Polgár Judit – aki több mint 26 évig vezette a női sakkozók világranglistáját – Facebook-oldalán így reagált: a férfiak és a nők különbözőek, de eltérő megközelítésekkel és küzdelemmel is elérhetők ugyanazok az eredmények.

A klasszis magyar játékos mellett több más női sakkozó is bírálta az angol sportolót, szexizmussal vádolva őt. Nigel Short – aki soha nem volt világbajnok, az 1993-as döntőben Garry Kaszparov győzte le – rövid Twitter-üzenetben igyekezett elhárítani a kritikákat, közölve: soha nem állította, hogy a nőknek silányabb az agyuk. Azt írta,

a férfiaknak és a nőknek eltérő agyuk van, ez biológiai tény.

A brit The Telegraph című újság Nigel Short interjúja kapcsán megírta, hogy Polgár Judit nyolcszor győzte le klasszikus partikban az angol sakkozót, aki csak háromszor tudott nyerni ellene, ötször pedig döntetlent játszottak.

Nigel Short erre is reagált:

valóban gyenge az eredményem minden idők legjobb női sakkozója ellen, de mit bizonyít ez?

A brit lap emlékeztetett arra, hogy Short egykori nagy ellenfele, Kaszparov hasonlóképpen vélekedik, mint a brit nagymester: az orosz sakkozó ugyancsak ellenkezést váltott ki, amikor egyszer úgy nyilatkozott,

a nők természetüknél fogva nem kiemelkedő sakkozók, nem nagy küzdők.

A The Telegraph megírta, hogy női sakkvilágbajnok még soha nem volt, ahogy a brit sakkbajnoki címet is csak férfi tudta megszerezni eddig. A lap ugyanakkor rámutatott, hogy Polgár Judit sikeresen törte meg a sportág férfi dominanciáját, ő volt a legfiatalabb sakkozó, aki megkapta a nagymesteri címet 15 évesen, és elérte a világranglista nyolcadik helyét.

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top