+ Irodalom

Úristen, hát hogy lett volna üres? – hallgattassék meg a lemez mindkét oldala

Két évvel a hazai ősbemutató és a tavalyi bécsi vendégjáték után idén ismét színpadra kerül a Janikovszky Éva könyvéből készült előadás, A lemez két oldala. Kinek van igaza? Hallgattassék meg mindkét oldal…

 

A lemez két oldala című könyvből az írónő halálának 10. évfordulója alkalmából készített színpadi szövegváltozatot 2013-ban Tollár Mónika, aki 2003-ban dramaturgként végzett a Színház- és Filmművészeti Egyetemen. Az abszolút szórakoztató színházi előadás magával ragadó stílusban szólította meg a fanyar humor szerelmeseit.

A 2013-as Katona József Színházi ősbemutató kiemelkedő sikere alapján 2014-ben jóval nagyobb nézőközönség előtt debütált a produkció. A két előadás közti alapvető különbség a nézőtér méretéből adódó eltérés volt: a kamaratermi produkció ezúttal nagyszínházi közegben lelt otthonra. Az előadás kiemelkedő hazai sikerei alapján 2014-ben külföldi nézőközönség előtt is debütált a produkció. A vendégszereplés létrejötte Bencze Mariannak, a bécsi KultPult alapító-vezetőjének volt köszönhető. A két előadás közti alapvető különbség a szereposztás volt: a bécsi produkcióban Pikali Gerda és Kovács Patrícia játszott.

A 2013-as és 2014-es előadás sikere alapján 2015-ben ismét hallható lesz a lemez két oldala. Az est létrejötte ezúttal is Tollár Mónikának, az előadás megálmodójának és létrehozójának köszönhető. A tavalyelőtti és a tavalyi előadás és az idei est közti alapvető különbség a szereposztásban keresendő: ezúttal a bécsi vendégszereplés alkalmával debütált Pikali Gerda és Horváth Lili kelti majd életre Janikovszky Éva halhatatlan nőalakjait. Az estet ezúttal is Janikovszky János, a Móra Kiadó elnök-vezérigazgatója, az írónő fia nyitja meg.

Milyen lemezek ezek? És miben különbözik az egyik oldaluk a másiktól? Hát nézzük csak!

A lemez egyik oldalán például ez áll:

„Anyuka drága, én nem tudom, hányszor mondjam még, hogy végre megértse, hogy az én szekrényemben ne tessék turkálni, ne tessék nézelődni, az én holmimat nem kell rendbe rakni, nem kell összehajtogatni, nem kell újramosni, nem kell megvarrogatni, az én holmimat tessék békén hagyni! És azzal se fárassza magát anyuka, hogy kiválogassa, mire nincs szükségem, mit lehetne a Vargáné lányának adni, és mit lehetne kidobni. És hol van az a kis zöld tégely, ami itt volt a sálak alatt? Úristen, hát hogy lett volna üres?”

Ugye mennyire igaza van? Csakhogy ezeknek a lemezeknek van másik oldaluk is!

És a másik oldalon más a szöveg is. De az előadó ugyanaz. Például:

Lacika, hát hogy beszélsz te az anyáddal? Mi az, hogy mért turkálok a szekrényedben? Vedd tudomásul, édes fiam, hogy ha én egyszer végre rendet rakok helyetted ezen a szeméttelepen, akkor te nekem csak egyet mondhatsz: azt, hogy köszönöm szépen! Hogy dobtam volna ki azt a plakátot, amit egy hétig csináltatok, mikor azt se tudom, hol van?! Mit tudom én, hol vannak a fényképek, nem, nem voltak a nagy fémdobozban, mert abba belenéztem és abban nem volt semmi, de nehogy már rajtam keresd ezeket a limlomokat, inkább tartsál rendet, fiam!

Horváth Lili így vall az előadásról:

Több mint egy éve foglalkozom Janikovszky Éva gyerekirodalmával és követem majdnem mindenhová az életéről szóló vándorkiállítást a „Ha én felnőtt volnék” című interaktív előadásommal. Mikor felkértek erre a felnőtteknek szóló színházi estre, azért voltam nagyon boldog, mert „A lemez két oldala” igazi örömmunka, úgynevezett jutalomjáték egy színésznő számára. 2013-ban a Katona József Színház Sufnijában ráadásul egyik színművészetis osztálytársnőmmel, Fullajtár Andreával játszhattam újra együtt. A remek szövegnek és kettőnk összjátékának köszönhetően annyira jól sikerült bemutatnunk, életre keltenünk a kétféle – már-már végletes – nőtípust, hogy messze meghaladtuk a klasszikus színház kereteit. Remélem, az idei évforduló alkalmával a Marczibányi téren is így lesz.

És egy kis részlet a 2013-as ősbemutatóból:

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top