+ Film

A Fidelio nyerte a 22. Titanic filmfesztivált

fidelio

A Meglépték, különdíjban részesült, a fiatal francia rendezőnő, Lucie Borleteau első nagyjátékfilmje, a Fidelio – Alice utazása pedig megnyerte a 22. Titanic Nemzetközi Filmfesztivál Hullámtörők díját.

A Meglépték, különdíjban részesült, a fiatal francia rendezőnő, Lucie Borleteau első nagyjátékfilmje, a Fidelio – Alice utazása  pedig megnyerte a 22. Titanic Nemzetközi Filmfesztivál Hullámtörők díját.

Idén a közönség díjat, Taika Waititi és Jemaine Clement új-zélandi filmje, a Hétköznapi vámpírok kapta. Az áldokumentumfilm három egy fedél alatt élő vámpír – Viago, Deacon és Vladislav – életét követi nyomon, akik igyekeznek megélni a modern világban.

fidelio

Április 18-án az Uránia Nemzeti Filmszínházban, a 22. Titanic záró gáláján adták át a fesztivál idei díjait, ahol jelen volt a zsűri három tagja, Ragályi Elemér operatőr, Timo Malmi, a finnországi Midnight Sun filmfesztivál művészeti igazgatója, a Fipresci szerbiai szekciójának elnöke, a zsűri elnöke Borislav Anđelić, Horváth György fesztiváligazgató valamint a Főváros Főpolgármester helyettese, Szalay- Bobrovniczky Alexandra.

A nyertes filmről, Borislav Anđelić az alábbiakat nyilatkozta:

 A rendezőnő egy élénk és hangulatos, női finomsággal átszőtt filmet készített egy független női matrózról aki egy férfiakból álló legénység körében keresi magányára az ellenszert, a szerelmet. Ariane Labed kiváló teljesítményt nyújtott a címszerepben.

sc_51-2
A zsűri különdíjban részesített finn drámáról a Megléptekről az alábbiakat nyilatkozta:

A film nagyon bátor és szokatlan megközelítésben ábrázolja a célt tévesztett ifjakat, akik a finn társadalom konvenciói ellen lázadnak. A két tehetséges fiatal színész munkája mellett figyelemre méltó a kiemelkedő operatőri munka is.

A Titanic Nemzetközi Filmfesztivál 2005 óta versenyfesztiválként is működik. Idén nyolc film futott a Hullámtörők díjért. A nyertes alkotásokon kívül a svéd Ronnie Sandahl Underdog (Svenskjävel) című munkája, a török Esra Saydam Vízválasztó (Deniz Seviyesi / Across the Sea) című romantikus filmje, a második generációs dél-koreai–kanadai rendező, Albert Shin Helyedbe lép (In Her Place) című drámája, a pakisztáni rendezőnő, Afia Nathaniel első nagyjátékfilmje, a Dukhtar (Daughter), az első, teljes egészében crowdfunding rendszerben készült európai film, a görög Stathis Athanasiou Alpha című alkotása, valamint Ana Lily Amirpour Csadoros vérszívó (A Girl Walks Home Alone at Night) című amerikai romantikus horrormozija szerepelt a versenyprogramban.

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top