+ Fotó

Meztelen babákkal kezdte az aktfotózást Karin Székessy

Karin Székessy

Karin Székessy 1959-ben kezdett el műanyag babákat fotózni: a kísérteties tekintetű játékszereket hol családdá rendezte, hol pedig végtagjaikból rakott ki szürreális alakzatokat.

Festői csendéletek közé komponálja meztelen modelljeit a ma 77 éves Karin Székessy, aki harminc évvel ezelőtt játékbabákról készített szürreális fotóiról vált ismertté. Képzőművész férjével, Paul Wunderlich-el egymást inspirálva alkottak évtizedeken át.

Karin Székessy 1959-ben kezdett el műanyag babákat fotózni: a lecsupaszított, kísérteties tekintetű játékszereket hol családdá rendezte, hol pedig végtagjaikból rakott ki szürreális alakzatokat. A testekkel való kísérletezést aztán 1963-tól továbbfejlesztette, és átváltott élő babákra, azaz nőkre. Az eleinte csakis kizárólag fekete-fehér fényképeket készítő fotográfusnő meztelen modelljeit sötét enteriőrökbe, festői csendéletekbe vagy éppen a szabadba komponálta.

Karin Székessy

aserica.com

Csakis természetes fénynél, nappali világításban szeretek fotózni. Ebben a műfajban ugyanis számomra a fény a mérvadó. A női test pusztán esztétikai szempontból érdekel, képeimmel pedig annak szépségét akarom láttatni

mondta a fotográfusnő a focus.de-nek.

Aktképei főszereplői gyakran maszkot húznak, fátyollal takarják magukat, vagy testükből csak torzójuk, esetleg egy-egy végtagjuk látszik. A gyakran párban és kacérul pózoló meztelen modellek pedig örök témául szolgálnak az 1938-ban Essenben született, egyébként magyar származású fotóművésznőnek. Székessy magyar gyökereiről szerettünk volna részletesen írni, de sajnos erre vonatkozólag nem találtunk a világhálón elérhető forrást sem magyar, sem angol, sem német nyelven.

Karin Székessy

Karin Székessy forrás: aserica.com

Az aktok mellett a többségében német kortárs művészekről készített portréfotói mellett – Meret Oppenheim, Joseph Beuys és Hans Bellmer is modellt ült neki -– a női testre emlékeztető gyümölcsök vagy a híres nagyvárosok kietlen utcáit ábrázoló fényképek is jól megférnek.

Székessy 1957 és 1959 között Münchenben tanult fotográfiát, egy évvel később pedig már a Kristall magazin munkatársaként dolgozott egészen 1966-ig. Ezzel párhuzamosan csatlakozott a Zeitgenossen csoporthoz is, 1967-től pedig két éven át tanított egy hamburgi művészeti iskola divatfotó szakán. Képeit olyan neves lapokban publikálta folyamatosan, mint a Süddeutsche Zeitung, a Zeit, a Frankfurter Allgemeine Zeitung, vagy a Playboy.

Karin Székessy

Karin Székessy, forrás: aserica.com

Későbbi férjével, a festőművész-szobrász Paul Wunderlich-el 1971-ben házasodott össze, akivel 2010-es haláláig elválaszthatatlanok voltak.

Valódi alkotótársak voltunk, gyakran felhasználta a fényképeimet egy-egy festményéhez, és rám is hatottak a művei. Kölcsönös, és nagyon erős kötelék fűzött minket egymáshoz. Ma már badarságnak tűnik, de nem mindig akartunk ennyire szoros kapcsolatban élni

– nyilatkozta korábban.

Karin Székessy

welt.de

Karin Székessy jelenleg Hamburgban él és alkot, de rengeteg időt tölt Dél-Franciaországban is.

1 hozzászólás

1 hozzászólás

  1. kopoltyús hal

    2015-04-18 - 22:37

    Klassz és érdekes ez a cikk. 🙂

Hozzászólás

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Népszerűek

To Top