+ Irodalom

Esterházy Péter elárulta, miről ír bizonyosan regényt

Esterházy Pétert köszöntötte a Kalligram folyóirat a Szlovák Intézetben a szerző 65. születésnapja alkalmából.

A művészetnek alapszava a „mégis”, valami, aminek tulajdonképpen nincsen esélye, ami lehetetlen. Csak arról érdemes beszélni, csak azt érdemes példaként fölmutatni, ami lehetetlen. Ami lehetséges, azt az általános iskolai tanárnak már meg kellett mutatnia, később pedig – még időben, amíg odajártunk – a plébánosnak. Amikor nem triviális lesz a dolog, akkor volna ennek a beszédmódnak, amit művészetnek nevezünk, esélye az esélytelenségben. Gondolom én…

Esterházy Pétert tizenöt év után ismét a születésnapján köszöntötték a Szlovák Intézetben. A jó hangulatú pódiumbeszélgetésen szóba került egy 2008-as interjú is, amiben Esterházy elmondta: Optimális bináris keresőfák címmel biztosan ír majd egy regényt. A matematika-szakos diplomájának volt ez a címe.

A fogalom felhozatalát derűsen élte meg az író, aki elmondta, tudása e tárgyban olyan jéghegy, aminek nincs meg a víz alatti tömege. Annyit azért elárult, a bináris keresőfa információkeresést jelent különféle halmazokban. Ugyanakkor a kérdezőt a matematikai kitérő miatt III. Richárdhoz hasonlította, akinek az egyszeri néző azt mondta: „Te színész, hét óra óta figyellek, nagy geci vagy!”

Mostanra már rendesen ki lehet mondani azt a szót, hogy geci, mert – aki nem tudná – ez a keresztény-konzervatív szellemiség magyar alapszava lett. Azért annak örülök, hogy a mamám meghalt,  mert neki azért ezt így nem tudtam volna eladni

– magyarázta az író.

Retinasérülésről, a katolikus egyházról, Ferenc pápáról is mesélt kérdésre válaszolva Esterházy Péter, akitől azt is megtudtuk, mennybemenetele óráján mit válaszolna Szent Péter felvetésére, aki egy újabb élettel ajándékozná meg, de az írás nélkül, sok zülléssel. A választ, amit pontosan idézni nehéz volna, a videóban találjátokazt is, hogy mit gondol az ország elhagyásáról és egy esetleges Jobbik-kormányzásról.

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top