+ Irodalom

Tizenöt évig írta a Karpathiát a francia elsőkönyves, Mathias Menegoz

Miután a neurobiokémiai laboratóriumban végzett kutatásai lezárásaként megszerezte doktori címét, felhagyott a tudománnyal, hogy minden idejét az írásnak szentelje. Menegoz Budapest vendége lesz.

Mathias Menegoz képviseli Franciaországot az Európai Elsőkönyvesek 15. Fesztiválján, amit a Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál keretében rendeznek. Menegoz, akinek első regénye, a 2014-ben megjelent Karpathia elnyerte a francia Interallié-díjat, a Budapesti Francia Intézet, az Olasz Kulturális Intézet és a Latitudes Könyvesbolt közös standján várja az érdeklődőket.

Mathias Menegoz 1968-ban született Franciaországban, normandiai apa és sváb anya gyermekeként. Miután a Collège de France neurobiokémiai laboratóriumában végzett kutatásai lezárásaként a Paris V Egyetemen megszerezte doktori címét, felhagyott a tudománnyal, hogy minden idejét az írásnak szentelje. A Karpathia az első regénye, amelyen tizenöt évet dolgozott, és amelynek színhelye a 19. századi Erdély.

A hétszáz oldalas mű 1833-ban kezdődik. Egy párbaj után a főhős, Alexander Korványi kapitány váratlanul elhagyja a császári hadsereget, és feleségül veszi a fiatal osztrák Cara von Amprechtet, akivel visszatér ősei földjére, a Birodalom határvidékére. Ebben az időben a magyarok, szászok és oláhok lakta Erdély leginkább sokszínű mozaikhoz hasonlítható. A lakosok falvanként más és más nyelven beszélnek – az egyikben magyarul, a másikban németül, a harmadikban románul –, különböző vallási felekezetekhez és eltérő bírói eljárásrend alá tartoznak. A feudális rendszer még szilárdan áll a lábán, s ami régen bűnnek számított, az újonnan gyakran erényként jelenik meg. A régió valóságos puskaporos hordó: a felgyülemlett igazságtalanságok, a régóta érlelt gyűlölködések, a tiltott üzelmek, az alkalmi legendák és az éledező álmok bármikor robbanhatnak.

A 2013-as díjazott, Nelly Allard – aki egyébként a zsűrinek is tagja volt – a következőképpen méltatta a regényt: a Karpathia „

nagyon szép regény, nagyon eredeti témával, egy szélsőségesen romantikus korszakból.

A zsűri egy másik tagja, Jean-Marie Rouart szerint

a regényt, amelyet egyébként nem lehet letenni, csak azért érheti bírálat, mert túlságosan klasszikus.”

Az Európai Elsőkönyvesek Fesztiválja 2000-ben a Budapesti Francia Intézet kezdeményezésére, az európai országok kulturális intézeteinek (EUNIC) együttműködésével jött létre. A találkozóra minden évben Európa legígéretesebb pályakezdő írói kapnak meghívást az országok kulturális intézeteinek ajánlása alapján.

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top