+ Irodalom

Szvoren Edina Európai Irodalmi Díjat kapott

szvoren edina

Szvoren Edina Nincs, és ne is legyen című munkájának elismerése a magyar irodalom számára egy újabb esélyt jelent, hogy bemutatkozzon az európai közvélemény előtt.

Szvoren Edina elbeszéléskötete, a Nincs, és ne is legyen című könyv is megkapta idén az Európai Irodalmi Díjat – jelentette be kedden Navracsics Tibor oktatásért, kultúráért, ifjúságért és sportért felelős uniós biztos a Londoni Könyvvásáron.

Szvoren Edina 1974-ben született Budapesten. 1998-ban szerzett diplomát a Zeneakadémián, 2005 óta publikál rendszeresen, azóta több díjat és ösztöndíjat is elnyert. Első elbeszéléskötete Pertu címmel 2010-ben jelent meg, a második, amely az európai elismerést is elnyerte, két évvel később, 2012-ben a Palatinus Kiadónál.

Navracsics Tibor Londonban arra mutatott rá, hogy a díj lehetőséget ad a kitüntetett szerzőknek, hogy műveiket a nemzetközi színtéren is terjeszthessék, hiszen a pénzbeli jutalmon túl a munkáikat lefordítják az EU több hivatalos nyelvére és segítik azok népszerűsítését is.

Szvoren Edina Nincs, és ne is legyen című munkájának elismerése a magyar irodalom számára egy újabb esélyt jelent, hogy bemutatkozzon az európai közvélemény előtt

– tette hozzá az uniós biztos.

Szvoren Edina mellett az osztrák Carolina Schutti, a francia Gaelle Josse, a horvát Luka Bekavac, az ír Donal Ryan, az olasz Lorenzo Amurri, a litván Undine Radzeviciute, a norvég Ida Hegazi Hoyer, a lengyel Magdalena Parys, a portugál David Machado, a szlovák Svetlana Zuchova, valamint a svéd Sara Stridsberg is a kitüntetettek között van.

Az Európai Irodalmi Díjat 2009-ben alapította az Európai Könyvkereskedők Szövetsége, az Európai Írók Tanácsa és az Európai Könyvkiadók Szövetsége azzal a céllal, hogy felhívják a figyelmet a kortárs európai irodalomra, az európai kultúra sokszínűségére. Az elismerésre a Kreatív Európa Programban résztvevő 37 ország pályázhat. Minden évben a résztvevő országok harmada részesül a díjazásban, ezzel is biztosítva a különböző nyelvterületek képviseletét.

A magyar írók közül korábban 2009-ben Szécsi Noémi, 2012-ben Horváth Viktor kapta meg az elismerést.

 

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top