+ Színház

Hallgatás ide vagy oda, mi megpróbálunk beszélni arról, mi folyik ebben az országban

A fiatalok körében egyre gyakoribb az előítéletes gondolkodás, a negatív diszkrimináció, a kirekesztő beszédmód, a rejtett rasszizmus. A Mentőcsónak előadást csinált. Itt az Újvilág.

Újvilág címmel hozott létre előadást a Mentőcsónak és a Füge. A cselekmény 1999-ben játszódik, amikor az előadás célközönsége, a középiskolás diákok születtek. A nekik tartott előadásokat beszélgetés követi.

A Mentőcsónak Egység 2014-ben kezdte meg munkáját a Szputnyikon belül, hogy olyan színházi nevelési előadásokat hozzon létre, amelyek társadalmi problémákat vizsgálnak.

A diákokkal folytatott munkánk során szembesültük azzal a ténnyel, hogy a fiatalok körében egyre gyakoribb az előítéletes gondolkodás, a negatív diszkrimináció, a kirekesztő beszédmód, a rejtett rasszizmus. Nem volt kérdés számunkra, hogy ezzel a problémával foglalkozni kell –

írják honlapjukon. Történetük hazánkban játszódik, a múltszázadban,

abban a korban, amikor még a szélsőjobboldali fiatalokat többnyire csak skinheadeknek hívták. Az őket képviselő szereplőink nem fognak cigányozni vagy ilyesmi, odafigyelnek arra, hogy mit mondanak, ahogy felnőtt szereplőink is megfontolják, hogy mikor szóljanak közbe. Hallgatás ide vagy oda, mi megpróbálunk beszélni arról, hogy mi folyik ebben az országban

– vallja Pass Andrea, az előadás rendezője.

ujv

Dömölky Dániel fotóin az aggódó szülőket játsszó színészek: Szamosi Zsófia és Hajduk Károly

ujv2

A történet főszereplője, Kata, a 16 éves lázadó kamasz szülei válását követően a korábbi gazdag környezetből egy lakótelepre kerül, ahol számára ellenséges fiatalok élnek. Kiderül, hogy az eleinte ijesztő srácok bármikor bármiben segítenek a családfő nélkül maradt anyának és lányának. Kata új barátain keresztül olyan szélsőséges eszmékkel találkozik, amiket képes szembeállítani szülei szabadelvű nevelési módszereivel és azok kudarcával.

A sorsában rokon, érzelmileg sebzett három fiatal egymásra talál. Együtt növesztik fékezhetetlen haraggá sérelmeiket, és keresik azok irracionális célpontjait. A harc az ellenség ellen egyre durvább eszközöket követel, amit úgy tűnik, már a szülők sem képesek megállítani. Az előadás olyan fontos kérdést is feszeget, mint a múlt eltagadása, amit a történetben a felnőttek képviselnek.

A Mentőcsónak az interaktív színházi társasjáték, a Szociopoly után most egy színházi előadást hozott létre, dr. Polgár András támogatásával. A programot a Summa Artiumnak köszönhetően és a Mecénás Napon (videó lent) beérkezett felajánlásokból játsszák a Jurányiban.

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top