+ Építészet

Egy magyar fotómúzeum világsztárokat tudna felvonultatni

A Liget Budapest ma Európa legnagyobb múzeumi fejlesztése. A Liget brand a múzeumokkal, állatkerttel, gyógyfürdővel, parkkal együtt évi plusz egymillió látogatót kíván az országba vonzani.

A 20. századi magyar vizuális művészetből a világban négy alkotót tartanak számon, akik mind a fotográfiához kötődnek: Moholy-Nagyot, André Kertészt, Capát és Brassait

Ezt Baán László, a Szépművészeti Múzeum főigazgatója, a Liget-projekt miniszteri biztosa mondta a budapesti Katona József Színház múzeumi a negyedről rendezett hétfői vitaesten, a FotóMúzeum Budapest szükségessége mellett érvelve.

Egy magyar fotómúzeum tényleg világsztárokat tudna felvonultatni, de kortársakat is fel tudunk mutatni, például az Amerikában karriert építő Dezső Tamást

– jegyezte meg.

rc002

Robert Capa Hemingway-ról készült sotozatából

A Liget Budapest ma Európa legnagyobb múzeumi fejlesztése, természetes, hogy vannak másféle vélemények, reagált Baán László a fejlesztés irányát módosítani kívánó felvetésekre. A beszélgetést vezető Veiszer Alinda emlékeztetett arra, hogy L. Simon László, a Miniszterelnökség parlamenti államtitkára egy múlt heti interjújában felvetette: a Magyar Nemzeti Galéria (MNG) új épületét a Városliget helyett a Várban kellene elhelyezni, ahogy a műsorvezető információi szerint Zoboki Gábor építész is hasonló tervet készített.

Bármilyen ellenvélemény megtör egy egységes politikai teret, de előtte is volt vita

– vélekedett Baán László, hangsúlyozva, hogy új momentum a vitában ezzel nem merült fel.

20111001kertesz

André Kertész fotográfiája

 

Balázs Mihály építész a Magyar Építészeti Múzeumról szólva úgy vélte, hogy az építészetet nem lehet kiállítani, de vannak olyan „termékei”, amelyek önálló értéket képviselnek, mint egy tervrajz vagy modell. Barkóczi István művészettörténész többek között történelmi épületek töredékeit és meglévő híres épületek modelljeit mutatná be.

György Péter esztéta szerint kevés jó építészeti múzeum van a világon, „arra azonban nem igazán van példa, hogy egy kultúrország építészeti hagyományát hagyja a szakma elrohadni”, ráadásul egy építészeti múzeum alkalmat teremthetne arra, hogy az építészet ismét a magyar közbeszéd részévé váljon.

Baán szerint a Liget Budapest projektben szereplő öt múzeumot még számos helyre fel lehetne építeni a városban, de más reális megoldás nincs ezek külön-külön megvalósulására, ha a kormány a projekt gazdasági megtérülését is figyelembe veszi, hiszen a létrejövő Liget brand csak a múzeumokkal, állatkerttel, gyógyfürdővel, parkkal együtt képes a tervezett évi plusz egymillió látogatót az országba vonzani.

1 hozzászólás

1 hozzászólás

  1. Majkó Zsuzsa szerint:

    Vitatkoznék Baán Lászlóval: felmerült új momentum. Ugyanis most már neves építészek hátrálnak ki a projektből, akiket nem lehet se ellenzékiséggel, se civil kekeckedéssel vádolni. Szakmai meggyőződés áll harcban egy kérlelhetetlenül akarnok, minden érvre süket hozzáállással. Egyébként senkinek nem a múzeumokkal van baja. Építsen Baán világszínvonalú múzeumokat, hajrá, de ne egy százezrek által használt közparkba.

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top