+ Színház

Közlemény az Örkény Színház kilépéséről

POSZT

Dübörög tovább a POSZT és a Magyar Teátrumi Társaság körüli botrány, a Kritikusok Céhe után Az Örkény Színház is kilép a Magyar Színházi Társaságból.

A társulat döntése értelmében az Örkény Színház kilép a Magyar Színházi Társaságból – közölték a Színház.hu-val. Mohácsi János rendezését, e föld befogad avagy számodra hely, illetve Bagossy László rendezését, a Hamletet játszani fogják a 15. POSZT-on, de a versenyben nem vesznek részt.

A korábbi történésekről mi is hírt adtunk: miután a POSZT nem fogadta el, a Színházi Kritikusok Céhének zsűritag-jelöltjét, Csáki Juditot, a szervezet kilépett a Magyar Színházi Társaságból. Most pedig az Örkény Színháznak lett elege:

Nem értünk egyet azzal, hogy a 2015. évi POSZT szakmai zsűrijének összeállításakor a Magyar Teátrumi Társaság indoklás nélkül visszautasította a jelölésre felkért Kritikus Céh delegáltját, és nem értünk egyet azzal sem, hogy a Magyar Színházi Társaság ezt szó nélkül tudomásul vette.

Különösen szíven üt bennünket, hogy világossá vált, a háttérben a személyekről szóló alkudozás, a szakmai szervezetek ajánlásainak negligálása évek óta bevett gyakorlat, és ezt mindkét Társaság természetesnek tartja.

Tiltakozásul az Örkény István Színház kilép a Magyar Színházi Társaságból.

A 2015. évi POSZT-tal kapcsolatban felállt az a helyzet, hogy nyugodt lélekkel sem részt venni, sem kimaradni nem lehet. Mert nemcsak azért van felelősségünk, hogy a legfontosabb magyarországi színházi seregszemle tisztességesen működjön, de felelősséggel tartozunk a pécsi színházi közönség felé is.

A POSZT műsora a technikai egyeztetés hetei után mára összeállt, a jegyárusítás napokon belül megkezdődik. Ezért meghívott előadásainkkal fellépünk a pécsi közönség előtt, de a versenyben nem veszünk részt, és bejelentjük, hogy a jövőben esetleges beválogatásunk esetén sem kívánunk szerepelni a fesztiválon, mindaddig, amíg annak viszonyai nem válnak átláthatóvá és egyértelművé.

Felszólítjuk a két Társaságot, hogy hozzák rendbe, amit elrontottak. Tegyék világossá, milyen alapon döntenek személyi kérdésekről, és kezdeményezzenek nyílt párbeszédet a fesztivál jövőjéről.

A teljes cikket a színház.hu-n olvashatod.

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top