+ Interjú

Vasárnap 11-kor hamis kötvényeket lehet vásárolni a Nemzeti Bank előtt

weiler péter

Weiler Péter képzőművész az első vasárnapi zárva tartáskor performanszként csomagtartóból árult WC papírt, vizet és lisztet az üres parkolókban, most azonban új akcióra készül.

Weiler Péter képzőművész az első vasárnapi zárva tartáskor performanszként csomagtartóból árult WC papírt, vizet és lisztet az üres parkolókban, most azonban új akcióra készül.

Mennyire jellemző rád, hogy a művészetedben közügyekre reagálsz?

Egyáltalán nem jellemző, inkább az engem körülvevő emberek és tárgyak érdekelnek. Korábban sosem éreztem feladatomnak, hogy konkrét közügyekhez szóljak hozzá művészi formában.

Viszont most mégis ezt csináltad. Egy performansszal reagáltál a vasárnapi zárva tartásra.

Igen, de ez a performansz is egy képpel kezdődött. Egyik nap bevillant az, hogy amikor én gyerek voltam, akkor a jobb dolgok mind csempészáruból származtak. Különösen jónak számítottak a Lengyelországból ily módon behozott cipők, ruhák. Ezekben az időkben általában a csomagtartókból kerültek elő a portékák, a csomagtartó így önálló boltként funkcionált. A vasárnapi zárva tartás ezeket az időket idézte fel bennem, a nyolcvanas évek hangulatát. Erről készítettem egy képet, amin egy nő csomagtartóból árulja a csempészett holmit. Ezután pedig arra gondoltam, hogy érdekes lenne mindezt igazából is megcsinálni.

Ezért ki is mentél az első vasárnap néhány áruház üres parkolójába. Voltak vevőid?

Nem, alig találkoztam emberekkel, de csináltam pár képet az akcióról, amelyek elég népszerűek lettek a facebookon. Az egyik helyen egy biztonsági őr próbált elzavarni. Mondtam neki, hogy ez művészet, de nem nagyon értette, csak azt hajtogatta, hogy tilos parkolni és fotózni. Ajánlom mindenkinek, hogy nézze meg üresen ezeket a parkolókat, mert van egy elég erős falanszter beütése. Engem ezek az üres terek nem arra emlékeztettek, hogy most a családok milyen jól érzik magukat otthon, hanem inkább nyomasztó érzést keltett. Sok törvény van, amiről lehet vitatkozni, hogy miért jó vagy rossz, de erről a mostaniról szerintem mindenki azt gondolja, hogy rossz. A jó szándéknak a legkisebb csíráját sem tudom ebben a rendelkezésben felfedezni, csak azt látom, hogy kellemetlenséget okoz az embereknek. Ezen felül azt is rémisztő látni, hogyha az állam be akar avatkozni az emberek életébe, akkor azt minden további nélkül megteheti. Tanulságos volt egyébként azt látni, hogyha a kép megelevenedik és kilép abból a két dimenzióból, és kontextusba helyezzük, akkor az emberek sokkal jobban megértik.

weiler péter

Fotó: a szerző felvétele

Miért éppen most kezdtél el közügyekkel foglalkozni?

A közélet vagy a politika ha tetszik, olyan, mint egy érzéstelenítés nélküli foggyökérkezelés. Egy ideig nem fáj, aztán ahogy a fúró egyre beljebb hatol, már nem bírjuk a fájdalmat. A legbelső ideghez érkezve már nem lehet megállni, és reagálni kell, csinálni kell valamit. Toporzékolni, sírni és, ha ez sem segít, akkor legvégül már csak nevetni fájdalmunkban. Én is elérkeztem oda, hogy most inkább nevessünk együtt. Olyan problémák vannak az országban, pártoktól függetlenül, amelyek mellett már nem lehet elmenni. A művészetnek pedig az a feladata, hogy beszéljen ezekről a dolgokról. Teher alatt nő a pálma, szokták mondani és tényleg, a szocializmus lélekölő hangulata jó volt erre, hogy a művészek elemükben legyenek és összekacsintsanak. Most ugyanezt érzem. Eljött a művészek ideje.

Most vasárnap is készülsz valamire.

Igen, ezt már a múltkori akció után megígértem, hogy lesz folytatás. Közben a kötvény- és brókerbotrány adott egy újabb témát, így készítettem egy képet, amin egy lány kötvénykibocsátási tájékoztatót olvas. Azt, amit nyilván soha senki nem olvasott el, és ha elolvasta volna, akkor sem védte volna meg a fiktív kötvényektől. Kontroll és felügyelet hiányában hiába való olvasmány, értelmetlenség. Hogy a kép megelevenedhessen, nyomtattam fiktív, azaz hamis kötvényeket ábrázoló grafikákat. Rajta van a képen, hogy „HAMIS KÖTVÉNY” hiszen nincs értelme köntörfalazni, meg lehet már akár mondani így előre is, tudja csak a vásárló mire költi a megtakarítását. A „valódi” hamis kötvénnyel ellentétben ez most jótékony célokat szolgál. A nyomatokat vasárnap 11 órakor a Magyar Nemzeti Bank előtti járdán adom át a Fedél nélkül hajléktalan árusainak egy kisebb performansz keretében. Bárki csatlakozhat, várunk minden érdeklődőt szeretettel. A hajléktalanok pedig saját hasznukra, árusíthatják szerte az országban a hamis kötvényeket.

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top