+ Színház

Meghalt Judith Malina híres amerikai színésznő

Judith Malina

Fréjével Julian Beck-kel 1947-ben alapították meg az erőszakmentesség elvét hirdető politikai színházukat, a The Living Theatert. Judith Malina…

Április 10-én pénteken, 88 éves korában elhunyt Judith Malina német származású amerikai színésznő és rendező.

Férjével, Julian Beck-kel együtt, ő alapította a világhírű avantgárd színházat, a The Living Theatert.

A Lillian Booth nevű idősek otthonában elhunyt színésznő halálhírét barátja, a drámaíró Karen Malpede erősítette meg – írja a The New York Times.

Judith Malina zsidó származása miatt kénytelen volt elmenekülni a náci Németországból New York-ba, ahol egy drámaműhelyben megismerkedett élete nagy szerelmével Julian Beck-kel. A férfival 1947-ben alapították meg az erőszakmentesség elvét hirdető politikai színházukat, amely ennél jóval többet jelentett: egyfajta hippi-kommunában éltek együtt békében, szeretetben, nem vetették meg sem a drogokat, sem a szabad szerelem gyakorlását.

Első színpadi produkciójuk Gertrude Stein: Dr. Faustus Lights the Lights című darabja volt, amelyet 1951-ben állítottak színpadra.

A következő években is tabu témákat vittek színre: a The Connection (1959) című darab például a heroinfüggőségről szól, A The Brig (1963) pedig a börtönök világában uralkodó erőszakot mutatja be.

Noha Malina férje Julian Beck már 1985-ben meghalt, a színház egészen 2012-ig működött, ekkor azonban pénzforrás hiányában végleg be kellett zárniuk.

Judith Malina utolsó éveit egy kifejezetten színészek gondozására specializálódott idősek otthonában töltötte, ahol egy közös darabot is színre akart vinni ott élő társaival. Erre azonban már nem kerülhetett sor.

A művésznő halálát súlyos tüdőbetegség okozta.

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top