+ Színház

Az éjszaka csodái real-time animáció és tánc Weöresre

Az éjszaka csodái olyan, mint egy megelevenedett képeskönyv. Talán megtörtént, talán nem, ki tudja, de egy biztos: megváltoztatja a világot.

Modern animációs szoftver, új vizuális nyelv, élő zene, két táncos, egy tablet. Az új előadás méltó folytatása a Tünet Együttes Nincs ott semmi című 2008-as előadásának, ahol real-time videotechnika és speciális szenzorok reagáltak a táncosok mozgására, dinamikájára.

Az éjszaka csodáiban egy grafikus és egy videóművész rajzol élőben egy tabletre, képeik pedig tüllre vetítve lépnek interakcióba a táncosokkal. Egy szerelmi történet is kibontakozik, közben pedig Csizmás András, Fenyvesi Márton és G. Szabó Hunor élőben zenél.

Az éjszaka csodái olyan, mint egy megelevenedett képeskönyv. Talán megtörtént, talán nem, ki tudja, de egy biztos: megváltoztatja a világot. Egy fiút furcsa vidékre vezet egy árny, aki később testet ölt, és ők ketten áttáncolják az éjszakát. A csábító nőalak egy óriási tüll mögé szólítja a másikat, és ott legalább olyan bizarr dolgok eshetnek meg velük, mintha Csodaországban járnának – csak itt talán egy kicsit sötétebben szürreális minden.

Az óriási tüllre vetítik ki Mezei Ildikó grafikus és Taskovics Éva videóművész munkáit, amit élőben irányítanak az Animata szoftver segítségével. A kivetített világ és a táncosok egészen furcsa viszonyba kerülnek: a vonalak és képek reagálnak a táncosokra, valóság és képzelet pedig összemosódik. Nemcsak sokkolóan modern, váratlanul szép, de humoros és minden korosztálynak élvezhető az előadás – akár egy Weöres Sándor vers.

Samu Bence több mint 10 éve foglalkozik számítógépes grafikával, 2007 óta fejleszti az Animatát.

Ez egy olyan szoftver, amely kifejezetten az élő animáció létrehozására készült, s ennek az alapjaira építve sikerült megvalósítani a Tünet Együttes művészeti vezetője, Szabó Réka által kért egyedi feladatot is.

– mondja Samu Bence.

Médiaművészként keresem az új, szokatlan helyzeteket, mert mindig új nézőpontot nyílnak, s olyan területekre is keveredhetek, amilyenekre sohasem számítottam.

A grafikus és videóművész VJ programba táplált, előre megfestett-rajzolt képei lesznek kivetítve a vászonra. Taskovics Éva és Mezei Ildikó az előadás során valós időben kezelik: törlik, mozgatják, rajzolják át; s a darabban táncoló Szász Dániellel, valamint Furulyás Dórával együtt tudnak mozogni, táncolni.

Tünet Együttes, Az éjszaka csodái – tánc, tüll, tablet, 2015.04.16-17 (csütörtök/péntek) 20.00, Trafó Kortárs Művészetek Háza

Rendező-koreográfus: Szabó Réka (A vele készült interjút itt olvashatjátok.)

Rendező munkatársa: Czakó Máté

Szereplők és alkotótársak: Furulyás Dóra, Szász Dániel, Mezei Ildikó/Taskovics Éva

Vizuális tervezés, kreatív technológia: Samu Bence

Fény és tér: Szirtes Attila

Kosztüm: Szűcs Edit

Zeneszerző: G. Szabó Hunor

Zenészek: Csizmás András, Fenyvesi Márton, G. Szabó Hunor

Külön köszönet: Gőz Istvánnak

Támogatók: Emberi Erőforrások Minisztériuma, Nemzeti Kulturális Alap, Trafó Kortárs Művészetek Háza

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top