+ Színház

Mennyit keresnek a színészek?

Mélyen a nemzetgazdasági átlag alatt keresnek a színház társulatának a tagjai Szegeden. De mennyit ér egy színész a Nemzetiben és az Operaházban?

A színészek országos átlagfizetése havi bruttó 195 ezer forint. A szegedi főigazgató szerint a diplomás művészek jövedelme sem éri el a pedagógusokét színházukban.

Téves elképzeléseket hallani arról, mennyi ma egy sikeres színművész fizetése, írja összeállításában a Délmagyar.hu. Nemrég a budapesti Katona József Színház társulatának tagja, Kovács Lehel – akit a Munkaügyek link suhancaként is ismerhetnek a nézők – beszélt egy interjúban arról: körberöhögik, ha elmondja, mennyi a fizetése.

Szegeden sem jobb a helyzet. A színészek itt arra panaszkodnak: évek óta nem emelkedik a fizetésük. Igyekszik mindenki valamilyen kiegészítő munkát is találni. Többen rádióznak, tanítanak; korábban szinkronizáltak is, de ez a lehetőség helyben mostanra megszűnt.

A HVG-ténytár szerint tavaly

a Nemzeti Színházban 422 ezer, az Operaházban 266 ezer, a Vígszínházban 249 ezer, a kecskeméti színházban 200 ezer, a nyíregyházi teátrumban 187 ezer forint volt a havi bruttó átlagfizetés. Ez azonban nem csupán a művészi állomány átlaga, hanem beleszámították a technikai személyzet, apparátusi dolgozók javadalmazását is. A szakportál legfrissebb adatai szerint jelenleg Magyarországon 195 ezer 533 forint a színészek bruttó havi átlagfizetése.

Gyüdi Sándor főigazgató szerint a szegedi színészek átlagosan havi 220 ezres ˝fizetést˝ kapnak a színháztól, de ebből kell állniuk vállalkozói terheiket is.

A színház társulatának tagjai mélyen a nemzetgazdasági átlag alatti jövedelemmel rendelkeznek. Közalkalmazottaink több mint a felének keresete a garantált bérminimum; nekik növekedett – 4000 forinttal – a havi illetményük, a többieké évről évre nem tud emelkedni. Diplomás, színpadra lépő művészeink jövedelme a pedagógusoké alatt marad

– fogalmaz Gyüdi Sándor.

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top