Divat a cigány

romani design

A nemzetközi roma nap alkalmából tartott divatbemutatót a Romani Design szerdán. A kollekciókat színészek jelenítették meg, Hámori Gabriella, Gryllus Dorka és Kiss Diána Magdolna (képünkön balról jobbra) a budapesti Akvárium Klubban.

Az alkotások azonos forrásból merítenek, mint ahonnan Péli Tamás festményei, Choli Daróczi József írásai vagy Roby Lakatos hegedűhangjai kapják az energiát.

Számomra a divat ugyanaz, mint írónak a szavak, festőnek a színek. A ruháimon keresztül tudom megfogalmazni önmagam és megteremteni azt a világot, amelyben szívesen élek

vallja Varga Erika ötvösművész és tervező, ötletgazda.

marieclaire-2014-26

Erika gyerekkorából, tradíciókövető családjából hozza magával a változatos formákat és gazdag színvilágot. Küldetésének tekinti, hogy ezt az örökséget továbbadja és a divat segítségével teremtsen hidat kultúrák között.

A tervezés mellett az oktatás és szociális tevékenység tölti ki mindennapjait. Számos tanodai foglalkozás és kreatív műhelymunka házigazdájaként, a Glinda gyermek és ifjúsági magazin főszerkesztőjeként fontosnak tartja a roma fiatalok mentorálását, identitásának erősítését. Társadalmi elkötelezettsége és roma kultúrát népszerűsítő tevékenységéért 2012-ben elnyerte a Glamour “Az év hősnője” díjat.

A társa, Varga Helena művelődésszervezőként gyakran fordult meg hátrányos helyzetű falvak iskoláiban és cigány telepein, ahol testvérével, Erikával együtt roma népismeretet oktatott illetve készség- és képességfejlesztő foglalkozásokat tartott.

A roma telepeken végzett gyűjtőmunka és fotódokumentáció a mai napig inspirálják a tervezőmunkát.

A roma népismerettel és ötvösművészettel való ismerkedés után rátalált saját területére: egyedi design táskák tervezésére és készítésére. Helena életében fontos szerepet tölt be a tradicionális roma balladák, énekek szeretete, előadásai gyakori színfoltjai a Romani Design divatbemutatóknak.1 hozzászólás

Írd le a véleményed!
  1. Tímár István

    Végre egy szép és tiszta divatforrás! Remélem, ezzel befellegzett a farmerkék, fekete, szürke és koszosfehér árnyalatok diktatúrájának!


Új hozzászólás