+ művészet & politika

Kritikus POSZT-bojkott: nem írnak egy sort sem

Kritikusok bojkottálják az idei színházi találkozót. Az ellen tiltakoznak, hogy a POSZT nem fogadta el a Színházi Kritikusok Céhének zsűritag-jelöltjét, Csáki Juditot.

A kritikusok céhe Csáki Judit színikritikust jelölte a POSZT zsűrijébe, ám személyét a szervező-tulajdonosok indoklás nélkül elutasították, írja a színház.hu.

Herczog Noémi, Jászay Tamás, Koltai Tamás és Tompa Andrea kritikusok bojkottot hirdetnek, „Hallgass el! Nem fogunk” címmel. Herczog Noémi a Színház és a Magyar Narancs szerzője, Jászay Tamás a Revizor szerkesztője, Koltai Tamás a Színház főszerkesztője és az Élet és irodalom szerzője, Tompa Andrea a Színház főszerkesztő-helyettese és a Magyar Narancs szerzője, azt írják, szívesen veszik további médiumok csatlakozását bojkott-kezdeményezésükhöz.

Színikritikus kollégánkat, Csáki Juditot a Pécsi Országos Színházi Találkozó (POSZT, melynek szakmai tulajdonosai a Magyar Színházi Társaság és a Magyar Teátrumi Társaság) nem fogadta el zsűritagként. Csáki Juditot a POSZT tulajdonosainak felkérésére a Színházi Kritikusok Céhe jelölte a zsűribe.

Ezúton fejezzük ki szolidaritásunkat kollégánkkal, akinek mint független kritikusnak nem adnak lehetőséget a versenyprogram véleményezésére. Szolidaritásunkat a hallgatásra felszólított kollégával hallgatással fejezzük ki: azzal, hogy bojkottáljuk a POSZT-ot, az általunk szerkesztett lapokban, blogokban, azokon a felületeken, ahol rendszeres szerzők vagyunk, nem közlünk színikritikát a POSZT programjáról. Bojkottunkkal a közpénzből fenntartott POSZT tulajdonosainak átláthatatlan és szakmaiatlan döntéseire kívánjuk ráirányítani a figyelmet.

Csáki Judit szélesebb körben az Alföldi Róbertről írott könyvével lett ismert. Az elmúlt évekig a Kaposvári Egyetem művészeti kara volt az otthona tanszékvezetőként. Ott is és a POSZT-on is éles vitákat folytatott Vidnyánszky Attilával, a Nemzeti Színház jelenlegi igazgatójával.

Csáki Judit szerdán rövid Facebook-posztban reagált a bojkottra:

Még szoknom kell, hogy a kollégáim közül sokan kiállnak értem. Nyilván mert tudják, hogy valójában nem rólam van szó.

1 hozzászólás

1 hozzászólás

  1. Mahir Kara szerint:

    Ajvé’ Egymásra támadtok, megélhetési hazugok?

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top