+ Történelem

Ferenc József lánya és Széchenyi után a kisfiát is bebalzsamozta

Az orvos a fiú testét bebalzsamozta, felöltöztette, majd kis székre ültetve haláláig az íróasztala mellett őrizte. A 150 éves múmia most a Múmiavilág című természettudományi kiállításra kerül.

Arányi Lajos orvos torokgyíkban elhunyt kisfiának 150 éves múmiája kerül a Magyar Természettudományi Múzeum Múmiavilág című kiállításába a Semmelweis Orvostörténeti Múzeum, Könyvtár és Levéltár felajánlásában.

A múzeum évek óta őrzi Arányi Lajos orvos néhány esztendős kisfiának múmiáját. Gyermeke halála után Arányi Lajos kisfia testét bebalzsamozta, felöltöztette, majd kis székre ültetve haláláig az íróasztala mellett őrizte. A 150 éves múmiát pénteken szállítják át a Magyar Természettudományi Múzeum Múmiavilág kiállításába.

Arányi Lajos a mai patológia alapjainak 19. századi megteremtője balzsamozta be többek között I. Ferenc József és Erzsébet királyné kislányát, valamint gróf Széchenyi István testét is.

A Múmiavilág kiállítás lehetőséget ad arra, hogy megértesse a látogatókkal a fennmaradó múmiák jelentőségét a tudományos kutatások és kultúrák megismerésének tekintetében.

A május 17-ig látogatható vándortárlat öt kontinens évezredes vagy épp néhány százéves emberi és állati testemlékeit mutatja be. A kiállításban láthatta a közönség azt a világhíressé vált, mumifikálódott szerzetest rejtő Buddha-szobrot is, amelyet holland tulajdonosa március közepén váratlanul összecsomagoltatott és elszállíttatott a budapesti múzeumból.

(Képünkön: Múmia a váci Fehérek Templomából (Simó Szabolcs felvétele).

 

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top