+ Irodalom

Négy könyv Költészet napjára

költészet

A fiatal kortárs költőké a főszerep a költészet napján a Libri Kiadónál. Változatos, új hangok. Méghogy a költészet nem szólna olyan jól? Csak más füleknek!

Ezek a mondatok egyre nagyobbak

Nyílt láng, motelszobák, káprázat és slam a Libri Kiadó költészet napi kínálatában

A fiatal kortárs költőké a főszerep a költészet napján a Libri Kiadónál. Első verseskötetével jelentkezik Kemény Zsófi, valamint a Dunajcsik Mátyás Lehetőség idei nyertese, Dékány Dávid. Sirokai Mátyás új kötetének prózaversei pedig A beat tanúinak könyve méltó folytatásai. Az újabb magyar költészet legfiatalabb generációjának meghatározó hangjai mellett a hazai slam mozgalom is hallat magáról, hiszen megjelenik a Slam.Pont-sorozat második kötete is.

A dalszerzésben és a slam világában is jártas Kemény Zsófi először rendezte kötetté eddig született verseit. A jól ismert tiltómondat pedig nem csak e kötet címében fordul visszájára: Kemény Zsófi költeményeivel ravasz kikacsintással, könnyed nonchalance-szal figyelmeztet arra, hogy semmi sem olyan, mint első pillantásra gondolnánk. Talán a líra sem. A Nyílt láng használata című verseskötetről írja Simon Márton:

Ennek a könyvnek a hangja a legfinomabb regiszterekből válogat, bár a szövegek formája megtévesztően egyszerű, a megszólalás természetessége magával ragadó, a téteket szimpatikus nagyvonalúsággal kezelő versek titokban mégis a végtelenre játszanak.

A Darwin Motelben hangot kap mindaz, amit korábban hangtompító zabolázott meg, hogy végre felébredjenek az alvók. Nemcsak azért, mert a benne olvasható versek szerzője, Dékány Dávid – a kötetet szerkesztő Dunajcsik Mátyás szerint − az újabb magyar költészet legfiatalabb generációjának egyik legmarkánsabb és legerősebb hangja, hanem azért is, mert a Darwin Motel-beli költemények cseppet sem udvarias vagy jól nevelt módon szólnak mániákról és szorongásokról, pusztító indulatokról és persze a szerelemről.

Sirokai Mátyás a 2013-ban megjelent A beat tanúinak könyvében sosem látott közelségbe emelte a költészetet a csillagokhoz, és ezen az úton haladva juttatja el a káprázatbelieket is az űrbe legújabb művében. A káprázatbeliekhez című kötet prózaversei azt az új nyelvet formázzák, amely az égi mechanika szépségét, az emberi kozmosz sötét oldalát és az Első Föld mítoszát egyaránt képes megidézni. Ez az a nyelv, amellyel Sirokai a szakrális science-fiction költészetet teremti meg.

Az új hangok sorából nem hagyhatók ki a slam poetry mozgalom képviselői sem, akik 2014 óta Slam.Pont címmel foglalják kötetbe a műfaj kulisszatitkait és legjobb verseit, három slammert állítva középpontba. A Csider István Zoltán és Pion István szerkesztette Slam.Pont-sorozat főszereplői ezúttal Győrfi Kata, Kövér András Kövi és Simon Márton, akinek legutóbbi verseskötete, a Polaroidok − a kortárs magyar költészetben egyáltalán nem szokásos módon – immár 20 000 eladott példánynál jár.

A Libri Kiadó költészet napi programjai:

  • Az új versesköteteket és a Slam.Pont soron következő kötetét április 11-én 19 órától  a Corvintetőn mutatja be a kiadó a Darwin rágyújt az űrben elnevezésű rendezvényén.

A költészet napi esten költők, slammerek és zenészbarátaik gyűlnek össze, hogy együtt ünnepeljék József Attila születésének 110. évfordulóját. Színpadra lép és első kötetének verseiből olvas fel Kemény Zsófi és Dékány Dávid, a beat tanúja, Sirokai Mátyás pedig

A káprázatbeliekhez című új kötetének prózaverseiből válogat. A Slam.Pont újabb kötetének megjelenését a helyszínen együtt ünneplik a szerkesztők, Pion István és Csider István Zoltán, valamint a kötet főszereplő, Győrfi Kata, Kövér András Kövi és Simon Márton. Zenél a Gourmand. További infók itt.

  • A Trafó és a Libri Kiadó közös rendezésű irodalmi estjén mutatkoznak be az új generáció szókimondó hangjai április 14-én 19 órától. Kemény Zsófival, Dékány Dáviddal és Sirokai Mátyással új versesköteteikről Hercsel Adél újságíró beszélget. További infók itt.
Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top