+ Zene

Még csak 16 éves, de már saját lemezkiadója van

jarrett korall

A 16 éves Jarrett Koral 2 éve alapította lemezkiadóját, aki éppen most fogja kiadni Macaulay Culkin első lemezét is. A fiú üzlete remekül működik, nemrég egy interjúban elmesélte, hogyan kezdett bele a vállalkozásba.

Milyen érzés lehet az, ha az embernek már 14 éves korára lemezkiadója van? Az amerikai Jarrett Koral már 2 éve utazik bakelitben, ami nem éppen a legegyszerűbb módja a lemezkiadásnak, ám a fiú üzlete remekül működik; el is mondja, hogyan.

A 16 éves Jarrett Korallal néhány héttel ezelőtt egy detroiti csatorna készített egy rövid riportot, aminek köszönhetően az egész internetet bejárta a tinédzserkorú kiadótulajdonos története. A Consequence Of Sound magazin szintén interjút készített Jarrett-tel, aki szívesen mesélt arról, hogyan kezdett a lemezkiadásba, és mi történik mostanság a kiadójával.

Jarrett szó szerint lemezek között nőtt fel, ugyanis nagybátyjának lemezboltja van, így a kissrác már elég hamar inkább lemezeket kért karácsonyra, mint Lego-készletet. Jarrett a középiskolában, 14 évesen döntött úgy, hogy bakelit-kiadót indít, mivel észrevette, hogy rengeteg jó zenekar van Detroit környékén, akik nem kapnak elég figyelmet.

A Jett Plastic Recordings lemezeibe itt lehet belehallgatni.

Zsenge kora miatt hivatalosan Jarrett anyukájának nevén van a lemezkiadó, azonban a fiú intéz szinte mindent, sőt még az indulótőkét is maga szedte össze: fájdalmas módon kénytelen volt saját lemezgyűjteményének egy részét eladni, hogy előteremtse a pénzt első kiadványára, az After Dark Amusement Park kislemezére. Mint mondja, lemezkiadással sok pénzt nem lehet keresni, viszont legalább már van mit felmutatnia, valamint ifjú vállalkozóként szerzett tapasztalatai komoly előnyt jelenthetnek pár év múlva.

A fiúnak nemcsak a lemezkiadás csínját-bínját kellett elsajátítania, hanem azt is, hogy komolyan vegyék őt a javarészt kétszer annyi idős zenészek. Most már nem lehet őt nem komolyan venni: a Jett Plastic Recordings a környék megbecsült zenekarainak anyagait gondozza, ráadásul a kiadványok többsége már el is fogyott. Jarrett pedig már tucatnyi e-mailt kap naponta amerikai és európai zenekaroktól egyaránt, akik saját zenéjüket ajánlják a fiú figyelmébe, hátha…

A Jett Plastic Recordings jelenlegi katalógusát itt lehet megtekinteni, az igazán lelkesek pedig egy póló megvásárlásával is segítheti Jarrett Korall kiadóját. Ráadásul a srác következő dobása sem semmi: egy másik kiadóval karöltve a Record Store Dayre (nemrég látogattuk meg a hazai oldalról a Musicland és a Wave lemezboltokat) kiadja bakeliten a Pizza Underground első felvételét 500 példányban.

A Pizza Undergroundot aligha fogja jegyezni a zenetörténet 100 év múlva, de ha mégis, akkor két dolog áll majd valószínűleg a szócikkükben: az egyik, hogy a zenekar tagjai között található a Reszkessetek, betörők! sztárja, Macaulay Culkin is; a másik pedig az, hogy a zenekar Velvet Underground– és Lou Reed-dalokat játszik, viszont a szövegeket módosították úgy, hogy azok a pizza szeretetéről szóljanak. A dobos pedig értelemszerűen pizzásdobozon játszik pergődob helyett.

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top