+ Tudomány

Ma teljes holdfogyatkozás lesz

holdfogyatkozás

Ma este teljes holdfogyatkozás lesz, amely sajnos Magyarországról nem lesz látható. Viszont már nem kell sokat várni, hogy ismét láthassunk teljes holdfogyatkozást 4 év szünet után.

Ma este teljes holdfogyatkozás lesz, amely sajnos Magyarországról nem lesz látható. Viszont már nem kell sokat várni, hogy ismét láthassunk teljes holdfogyatkozást 4 év szünet után.

Kaposvári Zoltán csillagászati honlapján írja, hogy április 4-én, szombaton a késő délelőttől a délutáni órákig teljes holdfogyatkozás zajlik, mely Magyarországról nem lesz megfigyelhető. A mai holdfogyatkozást a Csendes-óceán, Új-Zéland és Ausztrália keleti felének lakói láthatják, de a Távol-Kelet, valamint Észak-Amerika nyugati és középső részének lakosai is megfigyelhetik a holdfogyatkozás látványosabb részét. Nálunk utoljára 2011-ben volt megfigyelhető holdfogyatkozás, szeptember 28-án viszont ismét láthatunk mi is teljes holdfogyatkozást.

A mai holdfogyatkozásról ezt írja a szakértő:

„A holdfogyatkozás a Szűz csillagkép közepén zajlik, a felszálló csomópont közelében. Hold közel van a Spica-hoz, a csillagkép legfényesebb csillagához, tőle balra látszik 9° távol tőle. A ragyogó fényes kékes-fehér Spica éles kontrasztban lesz a vöröses árnyalatú, elsötétült holdkoronggal. Balra fent, 32° távol az Arcturus (32°) látszik. Az Antares már egészen távol ragyog, 54°-ra balra, a közelében lévő Szaturnusz látszó távolsága a Holdtól 49°.

Égi kísérőnk három napja volt földtávolban, mérete kisebb az átlagnál, látszó átmérője 29′ 20,5″. A fogyatkozás nem lesz centrális, azaz a holdkorong elkerüli a földárnyék tengelyét. Sőt! A Hold éppen csak belemerül pár percre a teljes árnyékba, majd öt perc múlva kezd is kilépni belőle, azaz egy súroló jellegű teljes holdfogyatkozásról van szó! A holdkorong déli pereme 9,6 ívperc távol lesz az umbra közepétől. Ennek köszönhetően a Hold különböző területein különböző mértékű elsötétedést és elszíneződést figyelhetünk meg – az északi rész sokkal világosabb lesz, mint a déli.

A fogyatkozás nagysága 1,0008 magnitúdó, a félárnyékosé 2,0792. Az umbra átmérője 1,3044°, míg a penumbráé 2,3706°. A félárnyék gyűrűje 31,98′ vastag, így a holdkorong bővel elfér el benne. Ennek a holdfogyatkozásnak van tisztán penumbrális fázisa.”

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top