+ Tudósítás

Ugrik a gázsi: Kína beelőzött a kötelező drogteszttel

Nemrég a hazai közéletet uralta a fiatalokra és bizonyos szakmákra kifundált kötelező drogteszt őrülete, az elhalt ötlet állítólag Habony Árpád köreiből jött. A baráti Kína nem lacafacázott.

Ha egy színész tesztje pozitív lesz, akkor a gázsija kétszeresét kell visszafizetnie. Így rendelkezett Kína egyik fő producere. Nemrég letartóztattak egy kínai filmsztárt kábítószer-fogyasztás miatt, írja összeállításában a Globoport.

Jackie Chan fiát, Jaycee Chant, aki maga is színész, a bíróság féléves börtönbüntetésre ítélte kábítószer-fogyasztás miatt. Az Állami Média Hatóság ezt követően elrendelte: feketelistára kerül minden olyan színész, akit kábítószeres vétség vagy prostitúció miatt elítéltek Kínában. Két színész erre úgy válaszolt, hogy feltette a drogteszt negatív eredményét az internetre.

A gigaállamban a kábítószer fogyasztása

évezredeken át gondot jelentett. Sokan a Mennyei Birodalom hanyatlását is ezzel magyarázzák, hiszen a császár hatalmát az ópiumháborúk törték meg leginkább. A Kommunista Párt hatalomra kerülése után vaskézzel vetett véget a kábítószer-fogyasztásnak, annak ellenére, hogy a hadsereg soraiban is igen elterjedt a drogok használata. 

Mao elnök halálát követően enyhült a szigor,

Kína gyors modernizációja magával hozta a kábítószer elterjedését az országban. Különösen művészkörökben gyakori e szerek fogyasztása. Ezért az Állami Média Hatóság (Kínában ide tartozik a film is) elrendelte, hogy televíziós és rádiós műsorokban, filmekben nem szerepelhetnek olyan színészek, akiket kábszer vagy prostitúció miatt elítélt a bíróság. Kérdés, hogy megtalálják-e a sztárok a kiskaput, amin keresztül sok mindent el lehet intézni Kínában is.

Hazánkban az év végén uralta a közbeszédet

a 12-18 éves fiatalok drogtesztelésének a javaslata, ám az ötletgazdák meghátráltak. Végül a puhított változat arról szólt, hogy csak akkor kell vizsgálatra menniük a fiataloknak, ha azt ők maguk, vagy szüleik kérik. A 14 év alatti korosztálynál a szülő kérhetné, 14 év felett pedig egy közösen tett nyilatkozat alapján lehet tesztet végeztetni. Egyelőre minderről nincs döntés.

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top