+ Irodalom

Holnaptól nem kölcsönözhetik a gyerekek A szürke ötven árnyalatát a könyvtárból

fővárosi szabó ervin könyvtár

Gyerekolvasójeggyel 0-10 éves korig csak a korosztályi érdeklődésnek megfelelő, gyermekkönyvtári állományba sorolt dokumentumokat lehet kölcsönözni.

A Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár 2015. január 1-jétől hatályos Használati Szabályzata több ponton tartalmaz változást. A teljes szöveg letölthető ide kattintva. A szabályzatot a Fővárosi Közgyűlés Emberi Erőforrások és Nemzetközi Kapcsolatok Bizottsága az 5/2014. (XII. 16.) számú határozatával jóváhagyta.

Egy fontos változásra külön felhívják a figyelmet:

A Használati Szabályzat Kölcsönzésre vonatkozó 4.2. d) pontja értelmében

Gyerekolvasójeggyel 0-10 éves korig csak a korosztályi érdeklődésnek megfelelő, gyermekkönyvtári állományba sorolt dokumentumokat lehet kölcsönözni.

A szabályozás érinti a könyveket, a folyóiratokat, a hangoskönyveket és a DVD-ket; egyéb dokumentumokra nem vonatkozik.

Az átmenet megkönnyítésére, annak érdekében, hogy olvasók az új szabályozás működését megismerhessék, az új rendelkezést fokozatosan, egy 2015. március 31-ig tartó türelmi időszakot követően vezetik be teljes körűen. A 10 éven aluliak olvasójegyére korábban kölcsönzött, de nem gyerekállományba sorolt dokumentumok kölcsönzési határidejét, a használati szabályzat egyébként érvényes vonatkozó pontjainak figyelembevételével, még meg tudják hosszabbítani.

2015. április 1-je után kölcsönzésre és hosszabbításra már csak a kijelölt állományrészekből lesz lehetőség. Az esetleg még kint lévő, de nem korosztályi érdeklődésbe sorolt dokumentumok azok lejártakor tovább nem hosszabbíthatóak, vissza kell vinni.

2 hozzászólás

2 Comments

  1. Judit szerint:

    Na és akkor mi van, ha nem kölcsönözhetik ki? Ugyan már! 😀 Leül a könyvtárban az asztalhoz, és elolvassa ott, vagy megnézi a filmet… ennyi. Ha valaki akar valamit, úgyis megoldja. Elméletileg 18 éves kor alatt cigit se vehetnek a gyerekek, mégis napi szinten látok nálunk is a városban általános iskolásokat cigizni. Megvetetik nagykorúval… mindent meg lehet oldani. Igaz ezzel a felelősséget elhárította a könyvtár a korhatárosság miatt, de szerintem a TV-ben, a celeb… „reality” műsorokban több szemetet látnak.

  2. Judit szerint:

    „A könyvtárosoknak figyelniük kellett volna arra, hogy még ilyen könyvet véletlenül se engedjenek kikölcsönözni gyerekeknek.”

    Kedves Niki, biztos vagy benne, hogy figyelniük KELLETT volna? Én nem ismerem a munkaköri leírásukat, illetve a kölcsönzési szabályokat, nem járok könyvtárba.
    Azt viszont tapasztalatból tudom, hogy VHS/DVD kölcsönzőben 15 éves koromban simán, minden kérdés nélkül kiadták a 18+ kategóriás filmet megnézésre. Még csak azt se kérdezték meg, hogy esetleg szülőnek viszem-e. Ha felnőtt filmet kiadtak gyereknek, akkor szerintem a könyveket is gond nélkül. A sima újságárusoknál is vannak ilyen Tiffany kiadványok, amik szintén erősen erotikus tartalmúak, és kétlem, hogy az újságos elkérné a személyit, hogy a vevő biztos nagykorú-e már. :S A tizenévesek kíváncsiak, és megtalálják a módját, hogy kielégítsék a kíváncsiságukat. A mai világban meg még könnyebb ezekhez hozzájutni, mint anno, amikor én 15 voltam. 🙂

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top