+ Film

Egy magyar sci-fi Kiszel Tündével megbolondítva

U-fájlok

Fiatal netcelebek, Kiszel Tünde és egy testrabló idegen. Tisztelettel jelentem, megnéztem az U-Fájlok 4 című magyar underground sci-fit.

Fiatal netcelebek, Kiszel Tünde és egy testrabló idegen. Tisztelettel jelentem, megnéztem az U-Fájlok 4 című magyar underground sci-fit.

Szóval az egész úgy kezdődött, hogy kaptam egy meghívást a Kvigveg Produkciótól az U-Fájlok 4 című filmjük vetítésére. A rövid meghívóban szerepelt a Kiszel Tünde név és a sci-fi szó is. Ez már bőven elegendő volt ahhoz, hogy felkeltse a figyelmem. Tulajdonképpen fiatal kezdők alkotásáról van szó. Fiatal, ám lelkes társaságról, akik nyilván nem a Cannes-i fesztivált ostromolják, hanem inkább saját maguk és barátaik szórakoztatására dobják össze filmjeiket. A stábban számos ismert fiatal arc a youtube-ról: Cetli, Vitó Zsombor, valamint a Marilyn Manson-imitátorként is ismert Hoze. A rendezői székben Földesi Gergő foglalt helyet. Az U-fájlok előző részét nem láttam (pedig feltöltötték a youtube-ra), de úgy éreztem, talán így is érteni fogom a történetet.

Tulajdonképpen egy magyarosított X-aktákkal van dolgunk, amiben Fax Nuldör és Dada Szkuli a két főszereplő. Hogy nyomozópárosunknak ne legyen olyan könnyű dolga, kapunk testrabló idegent is, akit Urbánnak hívnak és rettentő gonosz. Mivel egy kibérelt moziteremben került sor a vetítésre, egyből belecsaptunk a lecsóba, máris indult a film: Kiszel Tünde jelent meg a vásznon és felkonferálta az U-fájlok 4-et, akárcsak Aba Botond a Kontrollt. Ez már megadta az alaphangot. A szó szoros értelmében, hisz a termet betöltő visítva röhögés szinte elnyomta Tünde felkonfját. A humor persze végigkíséri az egész filmet, hemzseg a hamisítatlan geek poénoktól és sci-fis kikacsintásoktól. Látszik, hogy alacsony büdzsével dolgoztak (170 ezer forint) és nem is profi színészekkel. Ám mivel az U-fájlok sem veszi véresen komolyan saját magát, mi is inkább együtt nevetünk a készítőkkel, akik ügyesen keverik a sci-fis elemeket a fiatalos, abszurd humorral. A 80 perc végén extraként megtekinthettük a kimaradt jeleneteket is (tiszta DVD feeling), majd egy kiadós tapscunami rázta meg azt a bizonyos hetes termet. Mit is mondhatnánk még? Kíváncsian várjuk Fax Nuldör és Dada Szkuli további kalandjait, valamint azt is, ki konferálja majd fel a következő U-Fájlok filmet.

Aki kedvet kapott a filmhez, ne rohanjon fejvesztve a moziba! Ott nem vetítik. Viszont a youtube-on teljesen ingyen és bérmentve megtekinthető, hála az alkotóknak.

 

Kiknek ajánljuk?

– Akik nem idegenkednek a fan-made filmektől

– Akik szeretik az X-aktákat, és nevetni is imádnak.

Kiknek nem ajánljuk?

– Az Urbánnak

– Akik a Mátrixnál nem adják lejjebb, ha sci-firől van szó.

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top