+ Gasztro

A jó bor alkotás, akár egy tudományos cikk

A „tudósok borát” negyvenegy tétel közül választották ki Szegeden a közös egyetemi és akadémiai mustrán. A feladatot komolyan vették, mert úgy látják: a jó bor ugyanúgy alkotás, akár egy tudományos cikk.

Borkóstolós sajtótájékoztatón mutatták be 2015. március 30-án a „tudósok borait” a Szegedi Tudományegyetemen. Az egyetemi és akadémiai bormustrán 20 borászat 41 nedűjét kóstolta meg a bíráló testület, tájékoztatott Újszászi Ilona SZTE szóvivő.

DSC00594

Már a tavalyi mustra sem volt egyszerű menet

„Vinum Academiae at Universitatis”. Ez a kör alakú címke jelzi: a palackba a Szegedi Tudományegyetem és az MTA Szegedi Akadémiai Bizottsága közös bora került. A „tudósok borainak” kétnapos mustráján 19 fehér- és 22 vörösbor került a poharakba. A nedűk közül rendezvény és prémium kategóriában választották ki a legjobbakat. A megmérettetésre Magyarország történelmi borvidékeiről és határainkon túlról, a Szerémségből és a ménesi borvidékről is.

A kulturált borfogyasztás reklámozása nemes ügy, hiszen a jó bor maga is alkotás, akárcsak egy tudományos cikk

– jelentette ki a sajtótájékoztatón Fülöp Ferenc akadémikus. Az MTA Szegedi Akadémiai Bizottság elnöke tudományos munkákat ismertetett, melyek szerint

a kis mennyiségű borfogyasztás jó hatással van a szív működésére és ellenállóbbá tesz a stroke-kal szemben.

A felsőfokú borminősítő vizsgával is rendelkező Gellért Ákos cégvezető, az SZTE Alumni mozgalmának a támogatója azt emelte ki:

a bor összeköti, közösségbe kovácsolja az embereket.

szeged

Négy tétel az idei versengők közül: jobbról a második a Prémium fehér díjat kapott 2013-as Furmint a Monarchiától

A Szegedi Tudományegyetem és az MTA Szegedi Akadémiai Bizottság 2015. évi prémium fehérbora a Monarchia Borászat 2013. évjáratú Furmint-ja, az egyetem és a SZAB prémium vörösbora Eszterbaurer János 2012. évjáratú Mesterünk bora. Az SZTE és a SZAB közös rendezvény fehérborának az Áts Pincészet 2013. évjáratú Furmint borát, rendezvény vörösborának a Schieber Pincészet 2012. évjáratú Cabernet Franc-t választották. A Szegedi Biológiai Kutatóközpont bora a Tringa Pince 2012-es évjáratú Cabernet Franc lett.

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top