+ Életmód

Kulcskérdések, melyek mindkét nemet érintik

Mit jelent az egyéjszakás kaland, hogyan kísért az exek szelleme egy szerelemben, miért vagyunk hűségesek, miért leszünk hűtlenek, jó a gyors udvarlási időszak?

A tökéletes (s)mink

Boldogtalanság? Bánat? Erőszak? Félelem? Elhagyatottság? Bizonytalanság? Szex? Házasság? Gyerek? Boldogság? – akarsz róla beszélni?

Az ország legismertebb női pszichoterapeutája, Tari Annamária, és a Petőfi Rádió Kultúrfitnesz magazinjának műsorvezetője, Horváth Gergely most megjelent kötetükben alapvető párkapcsolati kérdésekről írnak, szinkronban, egy-egy téma női és férfi oldalát megvilágítva.

Nem szerelemszótár, inkább „fejlövések” gyűjteménye, igazít el minket Gergely. És nem az elcsépelt „hogyan fogd meg” kalauz, hanem múlt századi módon szól a nőkhöz, teszi hozzá Annamária. A férfiakat is megszólítja, hiszen a kulcskérdések, melyek belső félelmeinkkel függnek össze, mindkét nemet egyaránt érintik. Az „erősebbik nemet” is – de hát, egyáltalán, erősebbek a pasik? A fogyasztói társadalomban nem egyszerű eltartani egy családot, a férfi is könnyen félőssé, szorongóvá válik. Vagy elválik. Nem könnyű férfinak lenni ebben a világban, ahol nehéz rendes mintát találni rá. De nőnek lenni sem leányálom: a tökéletes külső, ruha és smink mindennél fontosabb, a lemaradás miatti kudarc folyamatos megélése borítékolható. Futunk, le ne maradjunk a legújabb iPhone-ról, próbáljuk utolérni a divatot Manolo Blahnik cipőben, megannyi kényszer hajt bennünket, nem csoda, hogy kifulladunk (rossz esetben kitörjük a lábunkat a tűsarkakon). Nem érné meg lassítani?

Első lépésként házi papucsban helyezzük magunkat kényelembe kedvenc fotelünkben, egy csésze zöldtea, dőljünk hátra, lazítsunk, és lapozzuk fel a Rád találni című könyvet. Trendi, cool és friss olvasmányban lesz részünk, ám nem elcsépelt módon: a hagyományos nézetek aktualizálásának és szerzők kompetenciájának köszönhetően a magazin szagú válaszoknál jóval használhatóbb, személyesebb tanácsokat kapunk, melyet számos adekvát zenei adalék kísér. Ilyesmi kérdések merülnek fel: egyetlen társban találhatunk boldogságot, mit jelent az egyéjszakás kaland, hogyan kísért az exek szelleme egy szerelemben, miért vagyunk hűségesek, miért leszünk hűtlenek, jó a gyors udvarlási időszak? Minden válasz előtt mindkét szerző egy-egy remek, kultikus idézetet választ jeles hazai és nemzetközi művészektől. Karafiáth Orsolya és Szabó Tibor Benjámin bevezető írásai csinálnak kedvet a könyvhöz.

Érdemes tehát a témákat kibeszélni, továbbgondolni – a párunkkal, a barátainkkal, a macskánkkal, a házmesterrel, a házmester macskájával, a pszichológusunkkal, vagy mással, hogy szerelmi életünk – ha lehet – még jobb legyen.

Legtöbben olyan buzgón hajszolják az élvezetet, hogy elrohannak mellette. Úgy járnak, mint az a törpe, aki egy megszöktetett hercegnőt őrzött a kastélyában. Egy napon ebéd után lefeküdt aludni. Mire egy órával később felébredt, a hercegnő eltűnt. Gyorsan felrántotta a hétmérföldes csizmáját, egyetlen lépéssel messze túljutott rajta.

(Søren Kierkegaard: Vagy-vagy)

Tari Annamária – Horváth Gergely: Rád találni (2×33 gondolat a párkapcsolatról), Athenaeum, 2015.

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top