+ Színház

Rákkal folytatott küzdelmét adja elő a színésznő a színpadon

kara tünde

Talán át lehet segíteni valakit az első megdöbbenésen azzal, ha elmondjuk, nincs egyedül, más is átélte már ezt, és hogy túl lehet élni a végén.

Saját élettörténetét, a rákkal folytatott évtizedes küzdelmét mondja el a Jászai-díjas Kara Tünde a Békéscsabai Jókai Színház új, Karkithemia című monodrámájában, amelynek ősbemutatóját április 13-án tartják.

Kara Tünde:

2001-ben tudtam meg, hogy mirigyrákban szenvedek, 2011-ben nyilvánítottak legutóbb tünetmentessé. Szerettem volna valamit visszaadni abból, amit a kórházban kaptam, ezért több civil segítő munkát elvállaltam, de sosem éreztem úgy, hogy eleget törlesztettem volna.

Zelei Miklós író rábeszélésére vállalkozott arra, hogy saját betegségének történetét tollba mondja. Hároméves munkafolyamat vetet kezdetét 2011 nyarán, 120 oldalnyi felvett interjúból írt Zelei Miklós és Pethő Sándor 21 oldalas monodrámát.

Mint a Jászai-díjas színésznő elmondta, terápia számára a darab, és ezt szeretné továbbadni másoknak is.

Talán át lehet segíteni valakit az első megdöbbenésen azzal, ha elmondjuk, nincs egyedül, más is átélte már ezt, és hogy túl lehet élni a végén. Szeretném, ha egyszer az Országos Onkológiai Intézetben is eljátszhatnánk a darabot.

Színésztechnikailag az motiválja, hogyan tudja fenntartani a nézők figyelmét mintegy másfél órán keresztül egy monodrámában.

Mélyvíz ez, egyedül vagyok a színpadon, ráadásul egy saját történettel

– mondta Kara Tünde, aki egykori főiskolai csoporttársát, Tege Antalt kérte fel rendezőnek.

A munkafolyamat teljesen fordított. Nemcsak azért, mert a színész választotta a rendezőt, hanem azért is, mert én ebben a történetben túlságosan mélyen benne voltam. Kicsit el kellett tőle távolodnom, hogy színre tudjuk vinni. Ebben sokat segített Tóni.

Tege Antal, a Békéscsabai Jókai Színház színész-rendezője elárulta: első olvasás után annyira megrendítette a darab, hogy néhány hónapig gondolkoznia kellett azon, elvállalja-e. Utána kihívásként fogta fel, hogy egy ennyire személyes történetet megrendezzen. A rák népbetegséggé vált, a színház pedig nem mehet el a társadalmi problémák mellett – mondta.

Azt találta ki, hogy a szereplő ne mint Kara Tünde, hanem mint Thália papnője jelenjen meg a színen, aki vívja harcát a rák görög istennőjével, Karkithemiával.

Így már könnyebb színpadi műként felfogni

– mondta a rendező.

Tege Antal úgy döntött, kitágítja a monodráma kereteit: három színészkollégát „mint görög kart” beletett a darabba, ők mai dalokat, például a Vad Fruttik, az Amorf Ördögök, a Quimby vagy a 30Y ismert számait éneklik. Mint rámutatott, érdekelte, hogy egy dalnak egy ilyen műbe való beágyazása hogyan értelmezi át a dal szövegét. A kar tagjait Szente Éva és Galambos Hajnalka mellett Csomós Lajos alakítja, aki daganatos betegséggel diagnosztizált édesanyjának ajánlotta a darabot.

A díszletet Egyed Zoltán tervezte. Mint Tege Antal elmondta, mindent a kocka szimbólummal mintáztak meg, és minden átlátszó, „hogy a daganat ne tudjon elbújni”.

A Karkithemia összes meghirdetett előadására hetekkel a bemutató előtt elkelt minden jegy.

 

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top